Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNSA

Opet nastava na fakultetima medicinske grupe, rektor se izvinio studentima

univerzitet-sarajevo-unsa

Narednom današnjom odlukom Senata je definirano da će se budući ugovori o podršci nastavnom procesu potpisivati i s drugim nastavnim bazama u okvirima pozitivnih zakonskih propisa

Nastava na fakultetima iz grupacije medicinskih nauka na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) nastavljena je danas nakon više od mjesec dana obustave.

Na pres-konferenciji održanoj u Rektoratu Univerziteta saoćeno je i da su na današnjoj sjednici Senata donesene odluke koje će sprečavati ovakve pojave ubuduće.

Po riječima rektora Rifata Škrijelja, jednom od odluka je definirano da matičnost za izvođenje nastave na fakultetima ne može uslovljavati drugi fakultet. Drugim riječima, jedan fakultet iz grupacije neće više obustavljati nastavu na ostala tri fakulteta, pojasnio je Škrijelj.

Naredna odluka Senata propisuje da će se akademski kalendar uskladiti s planom nadoknade nastave propuštene tokom obustave. Kao takvog ga treba dostaviti Senatu koji će uskladiti kalendar, ali uz učešće studenata, kazao je također rektor, uz napomenu da su studenti neopravdano trpjeli zbog zastoja nastavnog procesa.

Narednom današnjom odlukom Senata je definirano da će se budući ugovori o podršci nastavnom procesu potpisivati i s drugim nastavnim bazama u okvirima pozitivnih zakonskih propisa.

Rektor je izrazio zahvalnost i izvinjenje studentima, kao i njihovim roditeljima, za strpljenje tokom protekle obustave nastave na četiri fakulteta medicinske grupe, kao i zahvalnost za ispoljeno dostojanstvo i korektnost tokom jučerašnjeg protesta studenata. Rekao je da odgovornost za obustavu nastavnog procesa snosi Medicinski fakultet te apsolutno odbacio odgovornost Univerziteta i rektora, kao i dekana preostala tri fakulteta iz grupacije – Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija.

– Na Medicinskom fakultetu su se u međuvremenu korigovali i to je dobrodošlo, ali ne umanjuje odgovornost za proteklu situaciju – kazao je također Škrijelj.

Zahvalnost studentima za korektnost i strpljenje zbog zastoja nastave izrazio je na ovoj pres-konferenciji i dekan Farmaceutskog fakulteta Fahir Bečić, dok je dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Arzija Pašalić izjavila da je nju na današnje javno obraćanje ponukala izjava s Medicinskog fakulteta od prije dva dana prema kojoj su dekani organizacionih jedinica (fakulteta) krivi za obustavu nastave.

– Smeta mi što se sve svodi na politički kontekst, a ja samo želim štitititi interese Fakulteta i studenata – kazala je, između ostalog, Pašalić.

Na ovoj pres-konferenciji je dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović kazao da je nastava na svim ciklusima i fakultetima Grupacije medicinskih nauka obustavljena odlukom Nastavno-naučnog vijeća Medicnskog fakulteta od 24. oktobra, a kao razlog je navedeno neuvrštavanje materijala tog fakulteta na četvrtoj redovnoj sjednici Grupacije. Kasnije je u javnosti stvoren pogrešan dojam da je obustava uslijedila zbog preopterećenja članova akademskog osoblja, dodao je Ajanović.

Drugi dio današnje pres-konferencije je bio posvećen ljepšoj priči, kako je naveo rektor. Najavio je za 7. decembar u dvorani Zetra promociju 5.161 magistranta i doktoranta Satrajevskog univerziteta.

Sve diplome su potpisane, dodao je i naglasio da će tokom te ceremonije biti dodijeljena 192 posebna priiznanja Univerziteta – 56 Zlatnih znački, 128 Srebrnih i osam povelja Univerziteta. Zlatnu značku će dobiti 56 studenata, Srebrnu 128, a Povelju osam.

Najuspješnji studenti prvog ciiklusa studija u studijskoj 2018/2019. godini su Amna Muhamedović s Pravnog fakulteta te Ajdin Palavrić i Damir Medunjanin s Prirodno-matematičkog fakulteta, svi s prosječnom ocjenom 10, kazao je rektor.

U okviru obilježavanja 70. godišnjice Univerziteta, on je za 19. decembar najavio i promociju doktora nauka i umjetnosti, ceremoniju koja će biti održana u Narodnom pozorištu, kao i večernjii gala koncert Muzičke akademije.