BiH

izmjena Poslovnika NSRS

Opozicija najavila proteste, iz vlasti im poručili: Ne želimo vas ućutkati

10/03/2020

Spremni su, kazao je poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković, na seriju protesta na ulicama i trgovima

– Spremni smo da se za slobodu i demokratiju u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) borimo svih demokratskim sredstvima – najavili su danas poslanici opozicije, kritikujući najavljene izmjene i dopune parlamentarnog Poslovnika tog zakonodavnog tijela.

Spremni su, kazao je poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković, na seriju protesta na ulicama i trgovima.

-Taj novi poslovnik je ‘sahrana’ demokratije i zahtjevat će najozbiljniji odgovor opozicije. Ukoliko nam ne budu dali mogućnost da govorimo, bit ćemo spremni za izlazak na ulicu – tvrdi Stanivuković.

Poslanica SDS-a Ivanka Marković je rekla da u radnoj verziji novog poslovnika nije uvažena nijedna primjedba njihovog kluba.

Njen kolega iz Kluba SDS-a Davor Šešić tvrdi da je radna verzija izmjena i dopuna Poslovnika udar na Ustav, koji predviđa slobodu govora.

Kaže da se izmjenama i dopunama ovog dokumneta ograničava vrijeme za diskusiju.

– Bit ćemo u potpunosti onemogućeni da diskutujemo, jer će klub poslanika jedne stranke dobiti određeno vrijeme za diskusuju, koje će raporediti na svoje parlamentrace – pojasnio je on.

Tvrdi da će biti onemogućeno pravo na reprlike, osim u izuzetnim situacijama.

Uime PDP-a Jelena Trivić je rekla da je problem vladajućih poslanika to što nisu koristili mogućnost diskusije, koju daje i sadašnji dokument.

-Pokušavaju da zarobe Narodnu skupštinu i tome ćemo odlučno reći ne – dodala je Trivić.

Predsjednica Zakonodavnog odbora entitetskog parlamenta Dušica Šolaja prethodno je odbacila primjedbe opozicije da ih vlast želi ućutkati.

Istakla je rok za klubove od sedam dana da dostave sugestije na radnu verziju tog dokumenta i to da niko nije izostavljen.

Šolaja: Nije tačno da vlast želi da ućutka opoziciju

Zakonodavni odbor Narodne skupštine RS-a dostavio je poslaničkim klubovima radnu verziju novog poslovnika i imaju rok od sedam dana da dostave svoje sugestije i prijedloge.

– Svi poslanici imaju pravo da dostave svoje primjedbe – rekla je predsjednica Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja uz tvrdnju da ne stoje primjedbe opozicije kako izmjenama i dopunama vlast želi da ih ućutka u parlamentu.

Precizirala je da je veći dio poslaničkih klubova već dostavio svoje primjedbe, na osnovu kojih je kabinet predsjednika Narodne skupštine RS-a sačinio radnu verziju tog dokumenta.

Zakonadavni odbor je prvi put danas razmatrao to pitanje, a Šolaja ističe da ne treba prejudicirati kakva će biti konačna rješenja.

Očekuje da će Zakonodavni odbor, nakon što razmotri sve prijedloge, predložiti entitetskom parlamentu izmjene i dopune Poslaovnika, koji će doprinijeti efikasnijem i produktivnijem radu Narodne skupštine RS-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.