Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja luka

Opozicija u RS-u danas izlazi na proteste: “Pitanje dana kada će se vlast povući”

protesti banja luka – sds

Pozvali su građane da u što većem broj izađu na protest i iskažu nezadovoljstvo pokušajima gušenja medija i potezima vlasti koja ne radi u interesu građana

Opozicione stranke iz Republike Srpske danas će se na Trgu Krajine u Banjoj Luci, s početkom u 17:30 sati, održati proteste. Organizatori su SDS, PDP, DNS, SPS i Za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Iznijet će jasne zahtjeve sa preciznim rokovima vlastima, svjesni, kako je rekao predsjednik banjalučkog PDP-a Draško Stanivuković, da naredna izborna godina nema ni reprizu ni popravni. Istraživali smo kako se razvijala ideja o masovnim protestima opozicije.

Pozvali su građane da u što većem broj izađu na protest i iskažu nezadovoljstvo pokušajima gušenja medija i potezima vlasti koja ne radi u interesu građana.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kaže da su, iako je glavna tema protesta borba protiv medijskog mraka u kojem se nalazi RS, dešavanja proteklih dana nametnula i druge teme o kojima će se također govoriti na ovom protestu. Jedna od njih je i “afera kiseonik”.

– Očekujem jedan veliki miting i potpuno je jasno da sa protestima, ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, nećemo stati i oni će se nastaviti u kontinuitetu u vremenu koje je pred nama, istakao je Šarović.

– Ovo je vrijeme da opozicija pokaže svoje jedinstvo, ovo je vrijeme da nezadovoljni građani pokažu svoje jedinstvo, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke.

Ovako je počelo. Otkazivanje sjednice skupštine grada Banje Luke SNSD-ove većine i neusvajanje rebalansa budžeta bio je povod gradonačelniku da najavi proteste. Već sljedećeg dana Nebojša Vukanović objavio je i datum. Ali o temi kršenja medijskih i drugih sloboda. Tvrdi da to nije narušilo odnose između njega i Stanivukovića, javlja BHRT.

– Ne, on je prihvatio da je OK da zbog BN napravimo jedan masovan protest jer znate lokalna zajednica ima svoje probleme, evo u Novom Goraždu godinu dana skoro od izbora ne daju da uđu u skupštinu, jedno pravno nasilje koje podržava ministarka Senka Jujić, u Novom Gradu ne daju da uđu na sjednice, u Banjaluci postoje problemi ali mislim da je BN jedan globalni problem, kaže Vukanović, dodavši kako je pitanje dana kada će se Vlada RS povući.

Miladin Stanić iz SDS-a kazao je kako postoji milion razloga zašto su potrebni protesti.

– Vlada medijski mrak. Ono što slobodnih medija ima, hoće da uguše. Onima koji radde u tim medijima otimaju hljeb, a narodu pravo na mišljenje. Pozivamo građane koji su nezadovoljni radom režima da dođu u subotu, da im damo do znanja da nećemo dozvoliti da rade ono što rade. Protesti idu dok ne oborimo ovaj režim, naveo je Stanić.

Opozicioni političari jučer su na Trgu Krajine dijelili i letke na kojima pozivaju na protest i porukom: “Stop gušenju!”.