Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija u RS-u protiv prodaje Rudnika Ljubija

BiH

skupstina rs

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) razmatrat će danas set izmjena zakona kojima bi trebalo da se intenzivira suzbijanje rada nacrno i siva ekonomija.

Bit će razmatrane izmjene i dopune zakona o poreznom postupku, o inspekcijama, o zanatsko – preduzetničkoj djelatnosti, o sistemu javnih službi, o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara te o izvršenju krivičnih sankcija RS-a, svi predloženi po hitnom postupku.

Opozicija je oštro reagovala zbog predlaganja ovih zakona po hitnom postupku.

Na predloženom dnevnom redu je 26 tačaka dnevnog reda, među kojima i informacija o odlukama predsjednika RS-a o pomilovanjima u 2015. godini te nacrti zakona o osnovnom i o visokom obrazovanju te o Željeznicama RS-a.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade RS-a o prodaji 64,9 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude „Ljubija“, Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Međutim, protiv ove odluke su opozicionari te su zatražili i da se ova tačka povuče s dnevnog reda, ističući da su protiv rasprodaje prirodnog bogastva.

U toku je rasprava o predloženom dnevnom redu današnje sjednice entitetskog parlamenta.