Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija u RS-u traži smjenu entitetskog ministra policije

dragan-lukac-mup-rs11

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) zatražila je danas smjenu ministra unutrašnjih poslova tog bh.entiteta Dragana Lukača.

Smatraju ga odgovornim za prihvatanje amandmana Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a koji govore o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih u policiji RS po popisu iz 1991.godine.

Amandmani su usvojeni uz Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, koji sutra, na ponovonom glasanju neće dobiti podršku ni vladajuće većine ni opozicionara.

Međutim, opozicija u RS-u smatra da neko mora da odgovora zbog svega što se dogodilo s tim zakonom, čiji ukaz o proglašenju nije potpisao ni predsjednik RS-a već ga uputio na ponovno glasanje u NSRS.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je u izjavi novinarima podsjetio da je Lukač tvrdio da su amandmani dobri, a opoziciju, koja je ukazivala da su štetni, optuživao za politikanstvo.

Govedarica je nazvao “velikim skandalom“ odbijanje vladajuće većine da se o tom zakonu, prije izjašnjavanja, ponovo raspravlja u parlamentu.

S druge strane šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Radovan Višković potvrdio je da ni ta stranka neće podržati navedeni zakon, ali da će u skraćenom roku predložiti novo zakonsko rješenje o policiji i unutrašnjim poslovima.

Međutim, Višković se nije potvrdio da će neko da odgovora zbog činjenice da je skupštinska većina prvobitno usvojila Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, a zatim podržali i amandamane Bošnjaka, da bi nakon upozorenja opozicije Dodik odbio da potpiše ukaz o proglašenju zakona.

O zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima poslanici će se izjašnjavati sutra.