BIHAMK

Oprez zbog snijega u zapadnim i sjevernim krajevima BiH

snijeg poledica cesta

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom

Snježne padavine zahvatile su zapadne i mjestimično sjeverne krajeve, a s obzirom da meteorolozi najavljuju pogoršanje vremenske situacije u većem dijelu Bosne i Hercegovine, iz IC BIHAMK-a savjetu oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva s aktuelnim radovima izdvajaju se putevi: Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Pojačan je promet vozila i duga su zadržavanja na izlazu iz BiH na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška i Gradina. Od 9 sati na GP Izačić zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj zabranjen je saobraćaj za sva teretna vozila.