Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Srbije u Drvaru

Opštini Drvar uplaćeno 925.000 eura, otvorena fabrika Jumko

vucic u drvaru

Posao u pogonu “Jumka”, koji su otvorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, zaposleno je 80 radnika, a plan je da posao dobije još 20

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Drvaru da su na račun te opštine uplatili 925.000 eura, otvorili fabriku, te da pomažu Dom zdravlja i obnavljanje objekta u kojem se nalazi ta zdravstvena ustanova.

“Beskrajkno sam srećan što se nakon pet mjeseci vidimo i što smo ono što smo obećali ispunili. Mala fabrika koju smo otvorili biće i veća i bolja. Ovih 925.000 eura ići će za vodovod, infrastrukturu i druge projekte. Pomažemo Dom zdravlja, obnovićemo ga i pomoći u vezi sa platama i primanjima”, rekao je Vučić poslije otvaranja pogona “Jumka” iz Vranja u Drvaru.

On je poručio da za srpski narod ni Oštrelj niti bilo šta ne može biti granica.

“I kada živimo u različitim državama uvijek znamo da pripadamo istom narodu i to je najvažnija poruka. Mi pripadamo srpskom rodu i tu smo da bismo pomagali jedni druge i uvek ćemo to činiti. Na Srbiju možete da računate onoliko koliko mi znamo da je Drvar uz Srbiju. Koliko Drvar voli Srbiju toliko i mi volimo vas”, poručio je Vučić.

Posao u pogonu “Jumka”, koji su otvorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, zaposleno je 80 radnika, a plan je da posao dobije još 20.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Republike Srpske Radovan Višković posjetili su danas u Drvaru Spomen-kompleks “25. maj” u kom su Titova pećina i Muzej.

U Muzeju su ih dočekale direktor ove ustanove Suzana Jović i načelnik opštine Drvar Dušica Runić.

Muzej su posjetili i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministri odbrane i finansija Srbije Aleksandar Vulin i Siniša Mali, kao i ministri energetike i rudarstva u Vladi Srpske Petar Đokić i za privredu i preduzetništvo Vjekoslav Petričević.

Posjetom Spomen-kompleksu “25. maj” okončana je Vučićeva posjeta opštini Drvar.

Ranije danas Skupština opštine Mrkonjić Grad dodijelila je Vučiću Povelju počasnog građanina sa zlatnim simbolom opštine Mrkonjić Grad za izuzetna djela. Vučić je u Mrkonjić Gradu rekao da će Srbija sa 300.000 eura pomoći Mašinsku školu i Gimnaziju u tom gradu, kao i da će donirati 100.000 eura za nabavku mamografa tamošnjem Domu zdravlja.

“Danas smo se dogovorili za jednu vrstu dodatne konkretne podrške privredi Republike Srpske. Mi ćemo preko Vlade RS kojoj ćemo uplatiti određeni novac posebno subvencionisati privatnike u RS za njihovu opremu, preduzeće, mašine, u visini koja je čak povoljnija nego u Srbiji, s manje novca nego u Srbiji zato što želimo da podstaknemo opstanak našeg naroda na svojim ognjištima i da želimo da pomognemo daljem razvoju i napretku RS”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Pojasnio je da će uložiti u nabavku mamografa i vozila za Dom zdravlja.

“Doneli smo odluku da pomognemo i susednim opštinama Šipovu, Jezeru Ribniku i srpskoj opštini Kupres u finansijskom smislu”, kazao je Vučić.

Rekao je i da je zahvalan Cvijanović i Dodiku jer “razumeju koliko je važno da očuvaju celinu naroda i uvek budu zajedno”.

Izrazio je zadovoljstvo što ide u Drvar da pogleda u lica ljude koji možda nisu ni vjerovali da će ispuniti obećanje za tako kratko vrijeme i otvoriti fabriku.

“Iako Drvar nije RS već Federacija BiH tamo živi naš narod. Rekao sam da je naš narod jedan i jedinstveni i da naš narod niko ne može da razdvaja na bilo koji način”, rekao je Vučić.

Vučić je danas posjetio Mrkonjić Grad gdje je u obilasku ove dvije škole, koje se nalaze u istoj zgradi, obećao sredstva za nabavku CNC mašine i računarske opreme, kako bi objekat postao reprezentativan.

U Mrkonjić Gradu Vučić je razgovarao i s privrednicima, rukovodstvom Republike Srpske, a sastanku su prisustvovali i Divna Aničić, načelnica Opštine Mrkonjić Grad, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

U posjeti Mrkonjić Gradu boravili su i ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i Siniša Mali.

Sastanku u zgradi Skupštine opštine prethodilo je obraćanje Dodika, Vučića i Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske, pri čemu su poručili da je srpski narod jedinstven gdje god da živi.

Nakon Mrkonjić Grada Aleksandar Vučić otputovao je u Drvar gdje je predviđeno da otvori poslovnicu Komercijalne banke, posjeti Dom zdravlja Drvar i Muzej “25. maj” i otvori pogon fabrike “Jumko” u kojem će biti zaposleno 100 radnika.

Aničić je rekla da je u pitanju istorijska posjeta predsjednika Srbije Mrkonjić Gradu.

Prema njenim riječima, ustanovljeni su i principi pomoći privrednicima.

Na osnovu odluke Skupštine opštine Mrkonjić Grad Vučiću je dodjeljeno priznanje “Počasni građanin”.

Cvijanović je rekla je da RS razvijajući se u budućnosti može da se oslanja na Srbiju i zadovoljni su zbog toga, iako ne mogu ići istim korakom.

“Poruka našima građanima jeste da vjeruju u ono što radimo, jer sve što radimo radimo da olakšamo život građanima, da zajedno pravimo velike pomake, rješavamo proleme i da na svakom polju, u svakoj oblasti, što je moguće više postignemo stepen integracije koja će imati zajednički rezultat”, rekla je Cvijanović.

Dodik je istakao da postoji mnogo projekata koji su rezultat dobrih odnosa RS i Srbije.

“Zahvalan za razumijevanje, za posjetu, za ohrabrenje koje nam je potrebnije nego možda sama materijalna sredstva koja su uvijek dobrodošla”, rekao je Dodik.

On je naglasio da nastavljaju dalje, da ih “čekaju drugi prostori u RS koje ćemo posjetiti u narednih nekoliko mjeseci”.