Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši ministar sigurnosti

Optužba “teška” 244.764 KM: Mektić se izjašnjava o krivici, tvrdi da se radi o montaži

dragan-mektic

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji šef kabineta ministra bezbjednosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić, te Edin Garaplija u svojstvu odgovornog lica i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo

Bivši ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić izjašnjava se o krivici po optužnici Tužilaštva BiH za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji šef kabineta ministra bezbjednosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić, te Edin Garaplija u svojstvu odgovornog lica i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo.

Njih optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva koji je sa 198.454 eura finansirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764 KM.

Odbrana optuženih se bazirala na samu optužnicu, tvrdeći da su dokazi protuzakonito pribavljeni, a čule su se i optužbe da je riječ o montiranom procesu.

“Samo zato su iskontruisali ovu optužnicu, zato što sam govorio da su korumpirani, iza čega stojim i sada, što su kriminalizovani, i da je Tužilaštvo puno lopovluka i kriminala”, kazao je Mektić, a njegova advokatica Senka Nožica dodala je da je razlog optužnice Mektićev kritičan stav prema Tužilaštvu i VSTV-u u prošlosti:

“Tvrdim da sve ovo što se stavlja na teret gospodinu Mektiću nema obilježja krivičnog djela. Iz tog razloga smatram da je montirana. Svi vi znate vrlo dobro da je on veliki kritizer bio i Tužilaštva i VSTV-a.”