Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Senad Pekić

Optužen zbog ubojstva tri civila srpske nacionalnosti u Bukviku kod Brčkog

tuzilstvo-brcko-distrikta

Optuženi je s nepoznatom osobom došao do civila srpske nacionalnosti koji su se nalazili u zbjegu, odakle su izdvojili braću C. R. i G .R., a zatim i I. K., te ih iz vojnog vatrenog oružja iz neposredne blizine lišili života

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Pekića (58) iz Brčkog zbog osnovane sumnje da je 1992. godine u Bukviku kod Brčkog, zajedno s nepoznatom osobom, ubio tri civila srpske nacionalnosti.

Optuženi se tereti da je u rujnu 1992. godine u toku vojne akcije, kao zapovjednik voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno s nepoznatom osobom iz vatrenog oružja lišio života tri osobe koje nisu neposredno sudjelovale u neprijateljstvima, izvijestilo je u srijedu Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

Optuženi je s nepoznatom osobom došao do civila srpske nacionalnosti koji su se nalazili u zbjegu, odakle su izdvojili braću C. R. i G .R., a zatim i I. K., te ih iz vojnog vatrenog oružja iz neposredne blizine lišili života, navodi se u optužnici.

Pred Osnovnim sudom Distrikta Senad Pekić je optužen da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba izvršio ubistvo civila, čime bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja, Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Pekića, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je počinio kazneno djelo za koje se tereti, navode iz Tužiteljstva Distrikta.