Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko distrikt

Potvrđena optužnica za ratni zločin protiv Senada Pekića

brčko
Foto: Fena/ Arhiva

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Pekića (63) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Malom Bukviku kod Brčkog 1992. godine.

Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu, Pekić je optužen da je zajedno s nepoznatom osobom, suprotno zabranama iz Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, lišio života trojicu civila, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

Pekiću se stavlja na teret da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, tokom vojne akcije na teritoriji predratne općine Brčko, u mjestu Mali Bukvik, kao zapovjednik u 108. brigadi HVO-a, postupio suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, počinivši ubistvo civila.

Kako se navodi u optužnici, on je 15. septembra 1992. godine oko 11 sati s nepoznatom osobom došao do civila srpske nacionalnosti koji su se nalazili u bijegu u šumu i koji su uzvikivali da se predaju. Sumnja se da su čim su prišli civilima, nepoznata osoba i Pekić izdvojili iz grupe braću G.R. i C.R, a zatim i K.I., te iz vojnog vatrenog oružja iz neposredne blizine pucali u njih svjesni da će ih lišiti života.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo je okončalo 20. decembra 2023. godine podizanjem optužnice kojom Pekića tereti da je u suizvršenju počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Njemu se na teret stavlja da je postupio suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i odredbi Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, kojom je propisana zabrana ubistava osoba koja ne učestvuju neposredno u neprijateljstvima.

Pošto je potvrdio optužnicu, Osnovni sud nastavit će postupak u ovom predmetu održavanjem ročišta za izjašnjenje o krivici optuženog, navodi se u saopćenju.