predrag bastah

Optuženi rekao identitet neidentifikovane žrtve: “Mustafu nisam uspio odbraniti”

Vlasenica-grad-e1603452611166-1536×864

Optuženi Bastah nakon toga je rekao da je jedan od neidentifikovanih njegov prijatelj Mustafa Saračević zvani Bato. Bastah je kazao da je bio prilikom strijeljanja i da je vidio Saračevića, ali da ga, kako je naveo, nije mogao odbraniti

Optuženi Predrag Bastah izjavio je na suđenju da je Mustafa Saračević jedna od neidentifikovanih žrtava strijeljanja u Mračnom dolu u Vlasenici.

Vještak sudske medicine Vedo Tuco u nastavku suđenja predstavio je nalaz i mišljenje o ekshumaciji i identifikaciji 37 žrtava iz grobnice pronađene na lokalitetu Mračni dol, navodeći da dvije osobe još nisu identifikovane, prenosi BIRN.

Optuženi Bastah nakon toga je rekao da je jedan od neidentifikovanih njegov prijatelj Mustafa Saračević zvani Bato. Bastah je kazao da je bio prilikom strijeljanja i da je vidio Saračevića, ali da ga, kako je naveo, nije mogao odbraniti.

Bastah je napomenuo da je Saračevićevu porodicu pred rat odvezao za Hrvatsku.

Vještak Tuco je rekao da bi taj podatak trebalo pribilježiti. On je kazao da je u nalazu objašnjeno na koji način je obavljena identifikacija žrtava i koji je uzrok smrti. Za prvu od pronađenih osoba je naveo da su konstatovane povrede glave i strijelne povrede grudnog koša. Dodao je da za neke nije mogao biti utvrđen uzrok smrti.

Bastah je optužen za učešće u ubistvu 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. On je, prema optužnici, počinio zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, sa dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

U nastavku suđenja saslušana je Emina Mehanović, koja je ispričala kako je sa suprugom, dvojicom sinova i snahom 13. avgusta odvedena u logor “Sušica”. Kazala je da su ona i snaha puštene nakon pet dana, a poslije mjesec ponovo odvedene u “Sušicu”.

Svjedokinja je izjavila da je dan nakon što je vraćena u logor sa drugim ženama odvezena autobusom s područja Vlasenice. Ona se prisjetila kako je Dragan zvani Car rekao jednoj ženi da izađe. Dodala je da su posmrtni ostaci te žene pronađeni na Pelemišima.

Mehanović je navela da je njen posinak Nail ubijen u Vlasenici, kao i porodica njene sestre – suprug Muharem Telalović, te sinovi Sead i Nijaz. U vezi sa stradanjem Telalovića, ona je kazala da su bili odvedeni u zatvor, a da joj je komšinica pričala da je vidjela kada su ih izveli u grupi od 33 ili 37 ljudi.

Na pitanje optuženog da li zna da je njenog zeta i sestriće izveo komandant specijalne jedinice Miroslav Kraljević, a da ih je strijeljala Višnja Kraljević-Aćimović, svjedokinja je rekla da je čula da je bila neka žena, ali da nije znala ime.

Bastah je prije početka saslušanja svjedoka kazao da je 25. avgusta ponovo podnio zahtjev za izuzeće tužiteljice Sanje Jukić, nakon što je prethodno rečeno da prvi zahtjev nije primljen u Tužilaštvo.

Napravljena je pauza nakon koje je tužiteljica Jukić rekla da podnesak optuženog nije primljen u Tužilaštvo.

Branilac Izet Baždarević je rekao da se optuženi nije konsultovao s njim po ovom pitanju, ali da mu je, kada ga je juče posjetio u zatvoru, kazao da je predao zahtjev za izuzeće. Bastah se nalazi na izdržavanju 22-godišnje kazne zatvora na koju je ranije osuđen zbog zločina u Vlasenici.

Nastavak suđenja je 7. septembra.