Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optuženi za ratni zločin u Štrpcima sporazumno priznao krivnju

BiH

strpci

Optuženi Mićo Jovičić (1961.), jedan od optuženih u okviru predmeta za ratni zločin nad otetim putnicima iz voza u mjestu Štrpci kod Višegrada, u prisustvu advokata, sporazumno je priznao krivnju za ratni zločin, počinjen u februaru 1993. godine.

“Optuženi je u cijelosti priznao svoje sudjelovanje u počinjenom zločinu nad 20 putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su nasilno izvedeni iz voza Beograd-Bar u mjestu Štrpci, nakon čega su mučeni, zlostavljani i ubijeni na obali rijeke Drine”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Sukladno sporazumu, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od pet godina.

Iz Tužilaštva su istakli da visina predložene kazne, u skladu je sa ulogom optuženog u počinjenom zločinu, za kojeg je utvrđeno da se nalazio na mjestu zločina, osiguravao lokaciju, ali nije sudjelovao u ubojstvima žrtava.

Navedeni optuženi je tokom istrage priznao svoje sudjelovanje u ovom ratnom zločinu i izrazio kajanje.

Sporazumnim priznanjem optuženi se obvezao na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih kao i drugim predmetima koji se odnose na navedeni zločin.

Zločin nad putnicima iz voza, rasvjetljen je zajedničkim radom tužiteljstava BiH i Srbije. Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.