Ako ispuni izborna obećanja: Pet stvari zbog kojih će Trump promijeniti svijet

donald-trump-3

Pobjeda Donalda Trumpa u utrci za Bijelu kuću promijenit će odnose Amerike s ostatkom svijeta, a samim time i globalna stvarnost postat će drugačija.

Ovo je pet stvari koje će se promijeniti u svijetu s dolaskom Donalda Trumpa na čelo SAD-a.

Slobodna trgovina

Ako Donald Trump provede svoje stavove u pogledu trgovinske politike, bit će to najveća promjena u nekoliko decenija u poslovnim odnosima Amerike i ostatka svijeta. Trump je već zaprijetio da će poništiti brojne ugovore o slobodnoj trgovini, uključujući i onaj između SAD-a, Kanade i Meksika (NAFTA) zbog kojeg, tvrdi Trump, Amerika gubi brojna radna mjesta.

Novi američki predsjednik u kampanji je čak predlagao povlačenje SAD-a iz Svjetske trgovinske organizacije. Zalaže se i za povećanje carina i predlaže porez od 45 posto na uvoz iz Kine i 35 na uvezenu robu iz Meksika.

Rusija

Trump je kazao da vjeruje da može smanjiti tenzije s Rusijom, odnosno Vladimirom Putinom, a hvalio ga je kao jakog lidera s kojim bi želio biti u dobrim odnosima. Nije rekao podrazumijeva li pod time i nešto više od suradnje u borbi protiv Islamske države.

Vladimir Putin također je komplementirao Trumpu, čestitao mu je među prvima i izrazio nadu da će rusko-američki odnosi izaći iz krize.

Klimatske promjene

Donald Trump izjavio je da će “otkazati” Pariški sporazum o klimatskim promjenama koji je potpisalo više od 195 zemalja u prosincu prošle godine. Najavio je i da će zaustaviti finansiranje programa UN-a protiv globalnog zagrijavanja.

Zalaže se za korištenje fosilnih goriva što sasvim sigurno ne doprinosi smanjivanju efekta klimatskih promjena.

Zatvaranje granica

Svoju je kampanju započeo obećanjem da će izgraditi zid na granici s Meksikom i deportirati 11 miliona ilegalnih imigranata. Onda je malo omekšao izjave u smislu da će prvo potjerati samo milijune kriminalaca. Još jedna od skandaloznih Trumpovih izjava bila je ona da će potpuno zabraniti muslimanima ulazak u SAD, no onda se korigirao i rekao da je to samo njegovo mišljenje, a ne “politika” te da bi se zabrana trebala odnositi samo na one koji dolaze iz “određenih zemalja” ali nije precizirao kojih.

NATO

Donald Trump kritizirao je NATO, a američke saveznike nazvao je nezahvalnicima koji samo koriste američku darežljivost. Kazao je da si Amerika više ne može priuštiti da štiti zemlje u Europi i Aziji bez adekvatne kompenzacije što sugerira da bi američki vojnici mogli biti povučeni s tih područja, naravno, ukoliko im se ne plati.

Ipak, Trump je takav stav zauzimao u kampanji zbog kritika na velike izdatke iz proračuna za obranu (oko 2 posto BDP-a), ali teško da će Amerika napustiti savez koji je temelj njezine vanjske politike već više od 60 godina, piše u analizi BBC-a.