Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Optuženi za ratovanje u Siriji Jahja Vuković negirao krivicu

Tuzilastvo BiH (1)

Prema optužnici, Vuković se tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama skupine “Al-Nusra Front”, koja je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglašena terorističkom organizacijom

Jahja Vuković zvani Abdulaziz negirao je krivicu za organiziranje terorističke grupe, odnosno za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu.

“Časni sude, ja nisam kriv”, izjavio je Vuković pred Sudom Bosne i Hercegovine, prenosi BIRN.

Prema optužnici, Vuković se tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama skupine “Al-Nusra Front”, koja je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglašena terorističkom organizacijom.

Prema optužnici, Vuković je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca otputovao avionom u Tursku, te poslije toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, s namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz BiH, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te, pod imenom Abdulaziz, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta”, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

Optuženi je na području Sirije, prema saopćenju Tužilaštva, boravio sve do sloma i poraza struktura takozvanog ISIL-a, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i u oktobru 2020. godine izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Trenutno se nalazi u pritvoru.

Prema Tužilaštvu BiH, on je počinio krivično djelo “organiziranje terorističke grupe”.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka s mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza.