Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv 15 osoba za prevare pri sticanju invalidske penzije

BiH

invalidska penzija

Banjalučko Okružno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv petnaest osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela primanje i davanje mita, trgovina uticajem, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Oni su osumnjičeni nakon što je okončana istraga kodnog naziva „Loto“.

Iz Banjalučkog Okružnog tužilaštva su precizirali da su prijavljeni tokom 2013.godine, na području Grada Banja Luka, putem posrednika omogućavali zainteresiranim osobama s područja Mrkonjić-Grada, Ribnika, Šipova i Kneževa da za određene novčane iznose pribave potrebnu medicinsku dokumentaciju (otpusna pisma, nalaze i mišljenja Kliničkog centra Banja Luka) koju su osobe koristile u postupku ocjene radne sposobnosti kod Fonda PIO RS.

Nakon pribavljanja potrebne medicinske dokumentacije zainteresirane osobe su je uz zahtjev za ocjenu radne sposobnosti podnosili u Fond PIORS-a, pri čemu su putem posrednika davali novčane iznose od 6.000 do 8.000 konvertibilnih maraka, kako bi oni posredovali kod ljekara-vještaka, koji u Fondu PIORS-a odlučuju o ocjeni radne sposobnosti, da zainteresirane osobe budu ocjenjene kao radno nesposobne, bez obzira da li ispunjavaju zakonom predviđene uvjete i tako ostvare pravo na invalidsku penziju.

Ova akcija je realizirana u decembru 2013. godine, u saradnji s MUP-om RS, Upravom kriminalističke policije na području Grada Banja Luka, Mrkonjić-Grada, Šipova, Ribnika, Kneževa.

Osumnjičeni su Zoran Perduv, Milica Obradović i Vojko Subošić, svi iz Banja Luke za produženo krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, Mladen Marković iz Banja Luke, Milenko Pađen iz Kneževa, Beba Žarić Đajić i Stanko Obradović, također iz Banje Luke za falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Duško Račić iz Banje Luke osumnjičen je zbog produženog krivičnog djela primanje mita, u sticaju, s krivičnim djelom falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, Drena Petrović i Nada Kukavica iz Banje Luke, zbog produženog krivičnog djela trgovina uticajem.

Mlađa Rogića se tereti zbog produženog krivičnog djela trgovina uticajem, u sticaju s krivičnim djelom davanje mita u podstrekavanju, Milenka Dukića iz Kneževa zbog krivičnog djela davanje mita, Dijanu Zorić iz Banje Luke zbog krivičnog djela primanje mita, Boru Čulića iz Mrkonjić-Grada zbog krivičnog djela davanje mita i Žarka Muždeka iz Šipova zbog krivičnog djela davanje mita.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjoj Luci.