Službenici UIO BiH oduzeli robu vrijednu 40.000 KM

roba

Službenici Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) BiH, iz Regionalnog centra Tuzla, u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su raznu robu ukupne vrijednosti veće od 40.000 KM.

Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija o stavljanju u promet u BiH razne robe, službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla izvršili su provjere kod obveznika na području Bijeljine.

Prilikom izvršenih provjera i uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju utvrđen je višak robe stranog porijekla, saopćeno je danas iz UINO.

Radilo se o tekstilnoj robi: trenerkama, prslucima i jaknama, u količini od 658 komada (robnih marki Adidas i Nike).

Vrijednost privremeno oduzete robe iznosila je oko 28.610 KM, dok je protiv počinioca izrečena novčana kazna od 2.000 KM i pokrenut prekršajni postupak pred Općinskim sudom u Tuzli.

Shodno zajedničkim obavezama i mjerama definiranim Akcionim planom za implementaciju Sporazuma o međusobnoj suradnji, ovlašteni službenici UINO u suradnji sa službenicima Granične policije BiH proveli su zajedničku akciju u sprečavanju i suzbijanju nezakonitog unosa roba u carinsko područije BiH.

Privremeno su oduzeli raznu robu (konditorske proizvode) ukupne vrijednosti u iznosu od cca 2.500 KM.

S obzirom na to da se radilo o robi stranog porijekla koja je unesena van graničnog prijelaza i koja nije prošla odgovarajuću carinsku proceduru, ovlaštene službene osobe nadležnom sudu podnijet će Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Službenici UINO u suradnji sa policijskim službenicima MUPTK-a, PU Kalesija i policijskim službenicima MUPRS-a, zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda izvršili su provjeru prometa duhanskih proizvoda na tržnici “Virginia” u Memićima.

Tom prilikom je od pet osoba privremeno oduzet sitno rezani duhan u količini od 83,5 kg i 81 paklica cigareta, procijenjene tržišne vrijednosti u iznosu od 10.000 KM.

Protiv učinioca opisanih nezakonitosti, u narednom periodu nadležnom sudu bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Iz UINO BiH navode da je ovo samo jedna od akcija suzbijanja nelegalne trgovine duhana i duhanskih prerađevina koje će i u narednom periodu biti izvedene na tržnicama širom BiH.