Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv četiri osobe za zločine nad nesrpskim stanovništvom

tuzilastvo bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1. Borisa Bošnjaka, rođenog 27.01.1973. godine u Bileći, državljanina BiH,

2. Miloša Mavraka, rođenog 02.01.1964. godine u mjestu Zjemlje, općina Mostar, državljanina BiH i R Srbije,

3. Miodraga Grubačića, rođenog 14.02.1964 godine u Bileći, državljanina BiH,

4. Ilije Đajića, rođenog 06.11.1971 godine u Bileći, državljanina BiH

Optuženi se terete da su od početka maja, pa sve do kraja avgusta 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupali suprotno pravilima međunarodnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Oni se terete da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske, obavljajući dužnosti stražara u zatočeničkom logoru koji se nalazio u kasarni bivše JNA „Moša Pijade“ u Bileći, dok je optuženi Bošnjak Boris obavljao dužnosti komandanta straže, vršili progon civilnog stanovništva Bošnjačke, Hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti na etničkoj i vjerskoj osnovi, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda zatočenim civilima, koji su bili dovedeni iz općina Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac.

Terete se da su zatočenike čuvali u krajnje nehumanim uslovima, zagušljivim prostorijama, koje su bile pretrpane zatočenicima, sa izuzetno malo hrane i vode za piće, bez mogućnosti korištenja toaleta po potrebi, obavljajući nuždu u limene kante, bez ukazivanja ljekarske pomoći povrijeđenim i bolesnim.

Optuženi se terete da su sami ili sa drugim licima vršili svakodnevna batinanja i premlaćivanja zatočenika, te da su omogućavali neovlaštene ulaske lica u prostorije gdje su boravili zatočenici, kako bi ih premlaćivali.

Optuženi su na krajnje nehumane načine psihički i fizički zlostavljali zatočenike, udarajući ih pesnicama, nogama, sa vojničkim čizmama, gumenim palicama, kroz koje su nekada puštali i struju kako bi izazivali što veću patnju kod zarobljenika.

Optuženi su, osobno i izravno, nekada sami a nekada sa drugim osobama, neselektivno premlaćivali lica u prostoriji u kojoj je bilo više od 100 zatočenika i uz više različitih taktika mučenja, izazivali kod zatočenika ogromnu duševnu i fizičku patnju.