Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Optužnica protiv komandanata i pripadnika Armije BiH vraćena na doradu

sud bih
Foto: Damir Begović/ Fokus

Tužilaštvo je navode optužnice planiralo dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala

Sud Bosne i Hercegovine je Tužilaštvu na doradu vratio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče počinjenih u decembru 1992. godine, kao i zločina na području Višegrada i Čajniča.

Kako je iz Državnog suda za Detektor potvrđeno, još nije donesena odluka o optužnici s obzirom na to da je vraćena Tužilaštvu BiH na uređenje.

“Rok za uređenje optužnice je 15 dana od dana prijema dopisa, a rok od 15 dana za odlučivanje o eventualnoj uređenoj optužnici počinje teći iznova”, naveli su u odgovoru iz Suda BiH i dodali da je 18. augusta zaprimljen dopis Tužilaštva.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da optužnica tereti Ferida Buljubašića, Ahmeta i Izeta Sejdića, Rašida Sobu, Ševku Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića zvanog Bane, Adema Fehrića, Mustafu Polju, Envera Kusturu zvanog Pena, Muhameda Lisku, Sakiba Čakara i Munira Nalu za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Jošanici kod Foče počinjene u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

Tužilaštvo je navelo kako je oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen na nebranjeno selo naseljeno civilima, a među žrtvama je bilo starijih osoba, žena i djece. Najstarija žrtva bio je muškarac od 88 godina, a najmlađa dvogodišnja djevojčica.

“Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način”, navodi se u saopćenju.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je objavila TV Justice i analizu o neprocesuiranom zločinu koji se desio na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, kada je ubijeno više od 50 osoba srpske nacionalnosti, među kojima troje djece – dvoipogodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

Za šta se terete optuženi

Pored zločina u Jošanici, Tužilaštvo tereti Ahmeta Sejdića, kao nekadašnjeg komandanta brigade i člana štaba Teritorijalne odbrane, za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići, na području Višegrada, počinjene u augustu 1992. godine.

Sela su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, a u njima je prilikom napada ubijeno osam osoba, među kojima je najstarija žrtva bila žena od 90 godina.

Sejdić je 2020. godine pravosnažno oslobođen optužbi za zločine na području Goražda i Rudog počinjene u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba, dodatno se tereti za ratne zločine počinjene u februaru 1993. nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča, gdje je, pri napadu u kojem su vojnici Armije BiH došli preko teritorije Crne Gore na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno 11 civila srpske nacionalnosti – među kojima su bili stariji muškarci, žene i jedno dijete.

Tužilaštvo je navode optužnice planiralo dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala.