Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv Lijanovića i još sedam osoba: Ošteteli državu za 13,5 miliona KM

BiH

lijanovic (3)

Tužitelj iz Odsjeka za privredni kriminal Tužilaštva BiH, kako je navedeno iz te institucije, podigao je optužnicu protiv 11 fizičkih osoba i pet pravnih osoba-poduzeća, među kojima su i vlasnici poduzeća Lijanovići.

“Ovo je jedna od najopsežnijih optužnica za porezne utaje u postdejtonskoj BiH. Bit će zatraženo oduzimanje potupravne imovinske koristi”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužitelj i šef Odsjeka za privredni kriminal, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi: Jerko Ivanković- Lijanović, rođen 15. novembra 1969. godine u Širokom Brijegu, Slavo Ivanković-Lijanović, rođen 30. novembra 1957. godine u Širokom Brijegu, Jozo Ivanković-Lijanović, rođen 29. novembra 1962. godine u Širokom Brijegu, Milorad Bahilj zv. „Baja“, rođen 23. febraura 1953. godine u Mostaru, Jozo Slišković zv.“Šušić“, rođen 11. decembra1956. godine u Širokom Brijegu, Željko Mikulić, rođen 18. januara 1959. godine u Širokom Brijegu, Draženko Kvesić zv. „Dražen“, rođen 4. maja 1968. godine u Širokom Brijegu, Mirjana Šakota, rođena 13. oktobra 1958. godine u Mostaru, Mirko Galić, rođen 28. jula 1954. u Grudama, Miroslav Čolak zv. „Miro“, rođen 16. febrauara 1941. u Grudama, i Stipe Ivanković zv. „Lijan“, rođen 1. augusta 1933. godine u Grudama.

Tužiteljstvo BiH će krivnju i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal sa više od 1.000 materijalnih dokaza

Podignute su optužnice i protiv firmi: “Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg, “Mi-Mo“ d.o.o. Mostar, “Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg, “Farmko“ d.o.o Široki Brijeg i “Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg.

Optuženi se terete da su, u periodu od 2007. do 2012. godine, djelujući kao povezana skupina fizičkih osoba i pravnih osoba (poduzeća), počinili porezne utaje i neplaćanje poreza, tako što su stalnim osnivanjem novih poduzeća, sa minimalnim osnivačkim kapitalom, često od samo 2.000 KM, na ta poduzeća prenosili sirovine, proizvode i opremu i nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima.

“Na ovaj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, optuženi su počinili porezne utaje, neplaćanje poreza i pranje novca, kojima su steki nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 milijuna KM, za koje su oštetili državu BiH, odnosno sve građane”, navodi Tužilaštvo BiH.

S obzirom na to da će se u predmetu tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u cijelom iznosu i njeno vraćanje državi BiH, postupajući tužitelj će, nakon provedene financijske istrage, zatražiti da se optuženima onemogući raspolaganje nepokretnom i pokretnom imovinom, kako bi se na kraju sudskog postupka, osigurala mogućnost naplate u korist države.

Ovaj predmet, jedan je od najopsežnijih u povijesti Odsjeka za gospodarski kriminal, na kojem je tužitelj Ismet Šuškić, koji je šef ovog Odsjeka, radio duži vremenski period sa svojim suradnicima, istražiteljima i policijskim ekspertima za financijski kriminal iz SIPA.

Tužiteljstvo BiH će krivnju i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal sa više od 1.000 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.