Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv Mate Baotića za ratni zločin na području Orašja

BiH

tuziteljstvo bih

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Mate Baotića (1967.) tereteći ga za ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti 1992. i 1993. godine, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Baotića optužnica tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zamjenika komandanta Vojne policije 106. brigade HVO-a, a kasnije i komandanta logora smještenog u prostorijama osnovne škole u Donoj Mahali, tokom 1992. i 1993. godine postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

On se tereti da je osobno i izravno, sam i s drugim pripadnicima HVO-a, u više navrata silovao i seksualno zlostavljao žene srpske nacionalnosti s područja Orašja, odvodeći ih iz kuća ili iz logora u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali, u kojem su bile nezakonito zatočene.

Od posljedica silovanja i zlostavljanja jedna od žrtava je ostala u drugom stanju te je u izbjeglištvu prekinula trudnoću.

Optuženi se također tereti za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i mučenje na izrazito ponižavajuće načine većeg broja osoba srpske nacionalnosti, nezakonito zatočenih u Donjoj Mahali, kao i zlostavljanje i mučenje većeg broja zarobljenika srpske nacionalnosti dovedenih s područja Bosanskog Broda.

Baotića optužnica tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Ovaj osumnjičeni boravio je na području Njemačke i bio nedostupan pravosuđu BiH, ali je operativnim radom postupajućeg tužitelja i policijskih agencija lociran za vrijeme boravka u BiH te u augustu 2015. godine lišen slobode i pritvoren.

Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu krivnju optuženog dokazivati pozivanjem oko 25 svjedoka i vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, navedeno je.