tužilaštvo bih

Optužnica protiv Predraga Bastaha za zločin protiv čovječnosti

sud bih tuzilastvo

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Predraga Bastaha, rođenog 1953. godine, državljana BiH i Republike Srbije.

Optuženi se, prema navodima iz optužnice, tereti da je u svojstvu pripadnika rezervnog sastava MUP-a RS, SJB Vlasenica, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području opštine Vlasenica sudjelovao u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti, zajedno sa još dva pripadnika VRS, na lokalitetu “Mračni dol” (Mračnica), opština Vlasenica.

Prema navodima optužnice, optuženi je vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i uz prijetnju oružjem usmjeravao žrtve koje su se nalazile u autobusu na mjesto gdje su ubijane, a žrtve su prethodno dovezene autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici i iz logora Sušica.

Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, od čega dva stručna vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.