Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FUP

Organizovane vježbe za sudije, tužioce i stručne saradnike: Kurs iz kriminalističke tehnike

Foto: FUP
Posebne vježbe za sudije, tužioce i stručne saradnike iz FBiH

Ovom prilikom kao pokazne, odabrane su sljedeće vježbe: ubistvo vatrenim oružjem, uz silovanje (na otvorenom prostoru), te primjena CBRN protokola prilikom uviđaja kod laboratorija za proizvodnju droga

Posebne dodatne vježbe za sudije, tužioce i stručne saradnike iz Federacije Bosne i Hercegovine organizirane su u sklopu planiranih aktivnosti Federalne uprave policije koje se tiču odvijanja skraćenog kursa iz kriminalističke tehnike.

Kurs je za svoje potrebe organizirala Federalna uprava policije u saradnji s Policijskom akademijom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, saopćeno je iz FUP-a.

Navedena obuka je organizirana preko Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH s kojim Federalna uprava policije, odnosno njen Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja, ima vrlo uspješnu saradnju.

Ubistvo, silovanje i primjena CBRN protokola

Ovom prilikom kao pokazne, odabrane su sljedeće vježbe: ubistvo vatrenim oružjem, uz silovanje (na otvorenom prostoru), te primjena CBRN protokola prilikom uviđaja kod laboratorija za proizvodnju droga.

Pokazne vježbe su, kako se navodi u saopćenju, izvedene s velikim uspjehom jer je na licu mjesta bilo moguće vidjeti sve faze obrade lica mjesta navedenih događaja, dobivena su objašnjenja za svaku aktivnost kriminalističkih tehničara te su primljene specifične informacije eksperata različitog usmjerenja.

Prisutne sudije, tužioci i stručni saradnici iskazali su zadovoljstvo pokaznim vježbama te su uputili niz čestitki za vrlo uspješne aktivnosti, istaknuvši da će im nova, usvojena znanja biti od izuzetne koristi u njihovom budućem radu.

Na ovaj način Federalna uprava policije, Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja je još jednom pokazao skup ekspertnih znanja, a istovremeno dokazao svoju lidersku poziciju u segmentu forenzičkih aktivnosti kako u Federaciji Bosne i Hercegovine, tako i na nivou Bosne i Hercegovine, zaključeno je u saopćenju.