Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Organski proizvodi velika šansa za BiH, u EU skuplji i do 30 posto

Zelena-pijaca-povrce-03

Bosna i Hercegovina ima potencijale da gotovo 60 posto poljoprivrednih površina koristi za organsku proizvodnju, izjavio je u razgovoru za Fokus.ba Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Organsko FBiH.

Organski proizvodi na tržištu EU imaju veću cijenu, a poljoprivredna organska proizvodnja mogla bi biti velika šansa razvoja BiH i poboljšanja izvoza.

“Organski proizvodi imaju veću vrijednost na tržištu EU i preko 30%. Po mišljenju i istraživanju mnogih agencija BiH ima veoma dobre potencijale za bavljenje organskom proizvodnjom, prije svega zato što nismo zagadili svoja tla hemijskim sredstvima. Potencijal raznolikosti bilja kod nas je u samom vrhu. Naše prednosti su i vode, vazduh, klima, manje parcele i ljudski resursi“, rekao je Herceg za Fokus.ba.

U okviru organske proizvodnje potrebno je da se ispoštuju strogi zahtjevi i kriteriji, što podrazumijeva uzgoj bez pesticida i drugih sredstava koji nepovoljno utiču na zdravlje, uzgoj na prirodan način itd.

U Sarajevu je nedavno održan i sajam organskih proizvoda, a Herceg ističe da BiH ima velike potencijale u proizvodnji i izvozu ljekovitog bilja, šumskih proizvoda, gljiva, povrća i malina.

“Trenutno se najviše izvozi ljekovito bilje i šumski proizvodi: borovnica, brusnica, gljive, malina i jagoda. U kategoriji ‘med vrijesak’ 2011. godine bili smo prvi na svijetu. U Japanu u kategoriji ‘bagremov med’ 2015. godine bili smo najbolji. Sa ljekovitim biljem neven na svim prestižnim sajmovima u regionu osvojili smo zlato”, zaključio je Herceg.

Savez udruženja organskih proizvođača procjenjuje da se u BiH u ovaj sektor može uvesti novih 15.000 proizvođača, što bi imalo ogroman pozitivan uticaj na smanjenje nezaposlenosti, siromaštva i na jačanje ruralnih područja.

Za ovaj broj novih proizvođača potrebno je da BiH postigne 3 posto obradivih površina (47.000 hektara) u organskom sektoru, što je ujedno i jedan od preduslova za pristup Evropskoj uniji.