Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Oriću oduzet pasoš, dozvoljeno kretanje unutar dva kantona

03/07/2015

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je mjere zabrane ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću, koje je predložilo Tužilaštvo BiH nakon što je Orić iz Švicarske izručen ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

[pull_quote_right]Naser Orić je izručen Bosni i Hercegovini iz Švicarske u kojoj je 10. juna bio uhapšen po potjernici Tužilaštva Srbije[/pull_quote_right]

Mjere zabrane koje je sud potvrdio Oriću uključuju ograničenje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, periodično javljanje nadležnom policijskom organu, te oduzimanje pasoša.

Naseru Oriću dozvoljeno je kretanje unutar Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subušić je, u izjavi za AA, u vezi sa odlukom suda kazala kako se radi o političkoj odluci, kao i da je vrlo iznaneđena zbog ovakve odluke.

“Žalosno je da se Naseru uskraćuju njegova prava, jer znamo da je on samo branio svoju zemlju i svoj narod”, kazala je Munira, te dodala da je današnja odluka velika uvreda za Bošnjake, obzirom da je donesena dan kasnije nakon što je Aleksandar Cvetković oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici, koji je, kako je kazala, učestvovao u genocidu.

Sve je to politički osmišljeno, naglašava Subašić, dodavši da je također žalosno što Naser neće moći doći na obilježavanje genocida u Srebrenici.

Podsjećamo, Naser Orić je izručen Bosni i Hercegovini iz Švicarske u kojoj je 10. juna bio uhapšen po potjernici Tužilaštva Srbije nakon čega mu je određen ekstradicioni pritvor.

Pravosudne institucije BiH i Srbije su tražile izručenje Nasera Orića, a Savezni ured za pravdu Švicarske je po pojednostavljenoj proceduri donio odluku da Orića izruči BiH, na osnovu kriterija koji su utvrđeni Evropskom konvencijom o ekstradiciji, koja prednost daje zemlji čiji je državljanin za kojeg je podnesen zahtjev.

Interpol Beograd je u februaru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu za Orićem zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina 1992. godine.

Godine 2008. Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je oslobodilo Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.