Mijatović: Sigurnost novinara i digitalizaciju su prioritet

BiH

dunja mijatovic

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, po završetku prve zvanične posjete Bosni i Hercegovini, pozdravila je inicijativu koju je 1. jula poduzelo Vijeće ministara BiH da se podrže sloboda izražavanja i prava novinara te da se unaprijedi njihova sigurnost.

[pull_quote_right]Tokom posjete BiH, između ostalih, sastala se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma BiH Šefikom Džaferovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem[/pull_quote_right]

Mišljenja je da se ovim pokazuje politička volja za rad na ključnim pitanjima vezanim za slobodu medija u BiH, u zemlji u kojoj je od 2006. godine riješeno samo 15 posto slučajeva vezanih za ovo pitanje. Dodala je da je neprihvatljivo da su napadi poput pokušaja ubistva Željka Kopanje prije 16 godina i dalje neriješeni, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Po završetku posjete, Mijatović je pozvala na hitan početak procesa prelaska s analognog na digitalno emitovanje programa, provedbu zakona o javnom servisu i očuvanje nezavisnosti i ovlasti Regulatorne agencije za komunikacije.

Naglasila je suštinski značaj digitalizacije za BiH, navodeći da je ovo jedina država u jugoistočnoj Evropi koja nije započela ovaj proces. Također je istakla potrebu za potpuno funkcionalnim, nezavisnim i održivim sistemom javnog emitovanja i regulatornim tijelom.

– Kašnjenje u digitalizaciji je već rezultiralo gašenjem signala BHTV-a. Daljnja odgađanja stvorit će više problema za cijeli sektor emitovanja, u smislu pluraliteta medija kao i ekonomske održivosti – kazala je Mijatović.

Poručila je da neprovođenje zakona o javnom servisu i dalje šteti cijelom sistemu i neprestano pogoršava finansijsku i uredničku nezavisnost te da bh. vlasti moraju osigurati da se radio-televizijska pretplata prikuplja na efikasan način kako bi javni servis bio finansijski održiv.

Tokom sastanaka, Mijatović je razgovarala i o potrebi za očuvanjem slobode izražavanja na internetu te izrazila zabrinutost za veliki broj tužbi za klevetu koje uglavnom pokreću političari protiv kritički nastrojenih medija.

– Političari moraju imati više tolerancije na kritiku i općenito se trebaju suzdržati od takvih djela. U većini ovih slučajeva čak nema ni pokušaja korištenja samoregulirajućih mehanizama za rješavanje ovih sporova – rekla je Mijatović.