Pazarić

Oružane snage BiH bogatije za 132 pripadnika 23. klase

OSBiH

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Komande za obuku i doktrinu OSBiH (KOiD), Komisija za prijem vojnika u vojnu službu i glavni podoficir NATO Štaba u Sarajevu

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović” u Pazariću danas je upriličena svečana zakletva i ceremonija prijema u profesionalnu vojnu službu 23. klase vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Komande za obuku i doktrinu OSBiH (KOiD), Komisija za prijem vojnika u vojnu službu i glavni podoficir NATO Štaba u Sarajevu.

Nakon pozdravnih riječi dobrodošlice, pukovnik Alem Kaplan, komandant Centra za osnovnu obuku, je istakao da su ljudski resursi najvažniji dio bilo koje organizacije i da je danas veliki dan za OSBiH, “jer smo bogatiji za 132 mlade osobe, od kojih je 20 osoba ženskog spola.

Danas se u Centru piše historija, ističe pukovnik Kaplan, “jer se po prvi put organizira polaganje svečane zakletve po vodovima umjesto postrojavanja cijele klase, a sve u cilju poštivanja epidemioloških mjera kriznih štabova za sprečavanje širenja virusa Covid-19”.

– Dodatno tokom obuke kandidati i kandidatkinje nisu napuštali lokaciju. Ova odluka je možda na početku bila teška, ali se pokazala kao odličan model, jer je tokom devet sedmica obuke bio evidentiran samo jedan oboljeli kandidat, u prvoj sedmici obuke. Istovremeno, kandidati su bili više posvećeni svojim obavezama i u kontinuitetu učenja ostvarili bolje rezultate – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pukovnik Kaplan je, uz čestitke na svečano položenoj zakletvi kandidatima 23. klase osnovne obuke za vojnike, istakao da je bio inspirativan prizor gledati njihovo izvođenje obuke, te da su svi zasluženo prošli sve kvalifikacijske kapije, spremni doprinijeti misiji budućih jedinica i da su njihovi rezultati garant da građani mogu imati povjerenje u OSBiH.

Uime komandanta Komande za obuku i doktrinu prisutne je pozdravio brigadir Stabančić, iskazujući zahvalnost svima koji su svojom prisustvom uveličali današnju svečanost.

Istakao je kako mu je čast što danas u stroju vidi 132 kandidata te da samom ceremonijom njihova obuka nije završena, nego da će se nastaviti u njihovim jedinicama u koje će biti raspoređene, a gdje ih čeka stručno-specijalistička obuka.

Brigadir Stabančić je iskoristio priliku da zahvali roditeljima vojnika na nesebičnoj podršci koju su pružili njihovim najmilijim, posebno u ovom periodu pandemije Covid-19.

Dodao je da OSBiH nastavljaju sa procesom podmlađivanja.

Analizom sveukupnih rezultata po obuci najboljim kandidatima u 23. klasi proglašeni su – Veronika Kovačević, Nihad Bajrić i Nikolina Slipac, navodi se u saopćenju.