Globus

Nove mjere

Crna Gora se zatvara, ali su ipak popustili ugostiteljima

13/11/2020

Od ranije je u cijeloj Crnoj Gori obavezno nošenje maski na otvorenom i zatvorenom za sve starije od pet godina

Crnogorske zdravstvene vlasti donijele su u petak nove restriktivne epidemiološke mjere koje će se primjenjivati u cijeloj zemlji do 1. decembra, dok se ususret izašlo ugostiteljima koji su prijetili protestima pa će oni u nedjelju otvoriti kafiće i restorane, ali po posebnim uslovima.

Kako je saopćeno nakon sjednice Nacionalnog koordinacijskog tijela za kontrolu zaraznih bolesti, zbog pogoršane epidemiološke situacije uvodi se zabrana kretanja od 21 sat do pet ujutro, najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru, vikendom se zabranjuje kretanje van općina, te se zabranjuju svi vjerski skupovi, izrazi saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave.

Od ranije je u cijeloj Crnoj Gori obavezno nošenje maski na otvorenom i zatvorenom za sve starije od pet godina.

Zdravstvene vlasti izašle su ususret vlasnicima ugostiteljskih objekata koji su zaprijetili da će jednostrano otvoriti svoje lokale, te će im biti dopušten rad od sedam do 20 sati, ali uz obavezno nošenje zaštitne maske u lokalu, osim tokom konzumiranja hrane i pića. Također je obavezno postavljanje pregrada od pleksiglasa između stolova. Dopušten broj osoba za istim stolom je četiri, ali razmak mora biti dva metra.

Dopušten je i rad fitness centrima i teretanama, uz obavezno nošenje maski te je dopušteno prisustvo jedne osobe na deset kvadratnih metara.

Nove mjere će se primjenjivati od nedjelje.

U Crnoj Gori trenutno je zaraženo 8.828 osoba, što je više od jedan posto populacije te zemlje sa 620 hiljada stanovnika. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 26.109, ili četiri posto crnogorske populacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.