usk

Oružane snage BiH počele montirati šatore za migrante u kampu “Lipa”

kamp lipa_migranti_osbih 3

Oružane snage BiH na ovaj će način pomoći ugroženim migrantima koji se nalaze na lokalitetu devastiranog kampa kod Bihaća

Oružane snage Bosne i Hercegovine dovezle su i počele montirati šatore na mjestu migrantskog kampa “Lipa” u Unsko-sanskom kantonu za potrebe smještaja nezbrinutih migranata koji su se zatekli na tom području, javlja Anadolu Agency.

Zahtjev za postavljanjem vojnih šatora jučer je Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Ministarstvu obrane BiH, koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu BiH, kao vrhovnom zapovjedniku. Predsjedništvo BiH je zahtjev odobrilo i pripadnici OS BiH danas su stigli na lokalitet devastiranog migrantskog kampa “Lipa”.

Oružane snage BiH na ovaj će način pomoći ugroženim migrantima, ali i trenutnom ublažavanju migrantske krize u BiH.

Nakon požara u migrantskom kampu “Lipa” početkom prošle sedmice, bilo je odlučeno da se migranti izmjeste u nekadašnju fabriku “Bira” u Bihaću, koja je jedno vrijeme služila kao smještaj za migrante, ali su građani Bihaća i vlasti Unsko-sanskog kantona izrazili negodovanje zbog ovakve odluke Vijeća ministara BiH.

Nezadovoljni migranti u kampu “Lipa“ danas su odbili hranu Crvenog križa u znak protesta sa zahtjevom da se riješi njihov smještaj.