Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oružane snage BiH vrše deminiranje na području Srebrenice

deminiranje(2)

Oružane snage Bosne i Hercegovine na području Srebrenice vrše deminiranje na lokacijama Osoje 1 i Osoje 2. Tokom ove godine deminiranje je završeno na lokaciji Zeleni Jadar i MZ Radoševići, a planirano je da bude realizirano i u MZ Osatica.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise Općine Srebrenica Bego Bektić istaknuo je za Fenu da ova općina ima više od 80 spremnih projekata za deminiranje, te da je sigurno više od 20 posto područja Srebrenice kontaminirano minama. Navodi da su na tom području deminiranje pomogle mnoge organizacije, kao i smerička ambasada u BiH.

– Dosta je projekata urađeno i dosta treba još da se uradi. Imamo dosta kontaminiranih površina koje nisu unijete u zapisnik i moramo da tražimo informacije s terena. Ipak, godišnje uradimo po tri projekta – kazao je on.

Po riječima Bektića, građani svakodnevno prijavljuju neeksplodirana sredstva koja pronađu na području Općine.

– Ukoliko se radi o hitnom slučaju ekipe s Pala dolaze i to uklanjaju u rekordnom roku. Mi nemamo skladište za neeksplodirana ubojita sredstva jer je potrebna posebna stručna pomoć. Svake godine od 30 do 50 ubojitih sredstava se prikupi i imamo dvije lokacije na području općine Srebrenica gdje se to uništava – naglašava Bektić.

U akcijama deminiranja na području Srebrenice nije zabilježen niti jedan nesretan slučaj.