BiH

OSA i SOA: Ne postoje problemi koje opterećuju odnose

26/09/2017

Osman Mehmedagić, generalni direktor OSA-e i Trifko Buha, zamjenik generalnog direktora, primili su u posjetu delegaciju SOA-e predvođenu direktorom Danielom Markićem.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu s akcentom na borbi protiv terorizma, organiziranom kriminalu, jačanju obavještajnih potencijala kao i svim pitanjima od zajedničkog interesa u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regiji tako i u relacijama između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

S tim u vezi, saradnja je ocijenjena kao veoma produktivna, otvorena i intenzivna na svim poljima, te je zaključeno da ne postoje problemi koje opterećuju odnose dvije sigurnosno-obavještajne agencije.

Na sastanku je također bilo govora o nedavnom Izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije RH te je pojašnjeno da se, kako je i navedeno u Izvještaju, broj pristaša radikalnog tumačenja islama nije odnosio na Bosnu i Hercegovinu već na širu jugoistočnu regiju te je izrečen zajednički stav za još jačim angažmanom u povezivanju regiona po pitanju borbe protiv terorizma.

Na kraju sastanka je zaključeno da se nastavi sa trendom dobre bilateralne saradnje, saopćeno je iz OSE.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.