Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osam kandidata u utrci za gradonačelnika Tuzle

tuzla

Na lokalnim izborima u oktobru za mjesto gradonačelnika Tuzle natjecat će se osam kandidata, što je najveći broj od prvih izbora 1990. godine do danas.

Peti mandat želi aktuelni gradonačelnik Jasmin Imamović, koji je na ovoj dužnosti od 2001. godine. Iako je svojevremeno objavljeno da se neće kandidovati za ovogodišnje izbore, poslije dosta žučnih rasprava i podjela unutar stranke, kandidovan je od Gradskog odbora SDP-a.

Vrlo ozbiljnog kandidata ponudila je Naša stranka, koja je predložila dr. Adnana Burinu, poznatog tuzlanskog neurologa.

Ljekar je i kandidat SDA/SBB, stranaka koje će na izbore imati zajedničkog kandidata Bahrudina Hadžiefendića, aktuelnog ministra zdravlja u Vladi TK.

Demokratska fronta za mjesto gradonačelnika nominovala je „specijalca“ Alena Gadžu, koji je nešto više od mjesec dana obnašao dužnost ministra unutrašnjih poslova MUP-a TK, ali je upravo zbog njega aktuelni premijer Bego Gutić izvršio rekonstrukciji vlade i Gadžo je ostao bez te pozicije.

Tuzlanska alternativa je na interesantan način za svog kandidata izabrala Amiru Malkočević, finansijskog službenika Rudnika uglja Šikulje. Naime, „alternativci“ su raspisali javni konkurs i pozvali građane da se prijave na izbore za mjesto gradonačelnika, te je na taj način nominovana Amira Malkočević.

Nedim Čaušević, ekonomista, kandidat je Stranke za BiH, dok su među nezavisnim kandidatima Elmir Mujkanović, bivši direktor Elektrotehničke škole Tuzla, te Zlatko Berbić, vlasnik Radija Kameleon i firme Coloseum.

Berbić je kandidat za gradonačelnika bio i na prošlim lokalnim izborima. Svi ostali kandidati, osim Imamovića i Berbića, prvi put u utrci za načelničku poziciju u Tuzli.

Iako je prema podacima CIK-a kandidata za gradonačelnika Tuzle najavila i Bosanska patriotska stranka – Sefer Halilović, ova stranka je odustala od kandidature.