Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin: NATO bi se rado borio s Rusijom do posljednjeg finskog vojnika

putin

Predsjednik Vladimir Putin sugerirao je da će Rusija približiti svoje trupe rusko-finskoj granici ako se Finska pridruži NATO-u i pozvao je na usvajanje mjera o poboljšanju sprječavanja sukoba na Baltiku.

Finske oružane snage “postale bi dio vojne infrastrukture NATO-a, koja bi preko noći bila na granicama Ruske Federacije”, izjavio je Putin nakon sastanka s finskim predsjednikom Sauli Niinistom.

– Da li mislite da ćete imati ovakvu situaciju: naši vojnici na 1.500 kilometara udaljenosti od vas? – upitao je ruski predsjednik.

Putinova prva posjeta Finskoj od izbijanja ukrajinske krize u 2014. došla je u jeku pojačanih ruskih i aktivnosti NATO-a u regiji, dok vojno neutralna Finska i susjedna Švedska intenziviraju saradnju sa Sjevernoatlantskim savez om. Također je uslijedila uoči samita NATO-a u Varšavi.

– NATO bi se možda rado borio s Rusijom do posljednjeg finskog vojnika. Da li vam to treba? Mi to ne želimo. To je, međutim, vaš izbor – izjavio je Putin.

Zračni prostor iznad Baltika bio je arena za brojne “bliske susrete” ruskih i zapadnih aviona u posljednjim mjesecima, a bivše sovjetske baltičke republike pozvale su NATO da pojača protuzračnu odbranu u regiji.

Putin i Niinisto pozvali su na usvajanje mjera na poboljšanju sigurnosti, dok je finski predsjednik urgirao da nijedan vojni avion ne bi trebao nadlijetati iznad Baltika s isključenim identifikacijskim spravama.

– Svi smo svjesni rizika takvih letova i ja sam predložio da se transmiteri koriste na svim letovima iznad regije Baltičkog mora – izjavio je Niinisto.

Putin je kazao da ruski avioni nadlijeću s transmiterima koji su povremeno isključeni, ali da avioni NATO-a to rade znatno češće.

Dodao je da će Rusija razgovarati sa Sjevernoatlantskim savez om o mjerama uzajamnog povjerenja koje bi stupile na snagu nakon samita NATO-a.