Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Osam porodica dobilo ključeve novih stanova

Brčko – Preuzimanje ključeva novih stanova

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac zajedno s gradonačelnikom Brčko distrikta Sinišom Milićem svečanim presijecanjem vrpce službeno su omogućili useljenje stanara u njihove nove domove

Osam porodica povratnika i raseljenih osoba u Brčko Distriktu BiH u četvrtak je preuzelo ključeve stanova nove zgrade izgrađene kroz Državni projekt stambenog zbrinjavanja (DPSZ) u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Bosni i Hercegovini te će na ovaj način riješiti stambeno pitanje.

S ovom zgradom u Brčkom do sada je izgrađeno i useljeno deset zgrada s ukupno 229 stanova te obnovljeno ili izgrađeno 637 porodičnih kuća i uručeno 20 paketa građevinskog materijala, a do kraja 2019. godine planirana je obnova i izgradnja još 740 stambenih jedinica, od čega 197 stanova i 543 obiteljske kuće.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac zajedno s gradonačelnikom Brčko distrikta Sinišom Milićem svečanim presijecanjem vrpce službeno su omogućili useljenje stanara u njihove nove domove.

“Osam stanova za 27 stanara možda se čini malo, ali je vrlo značajno za samohranu majku sa šestero djece Adisu Đonlić ili Fahrudina Kalesića kao i sve ostale koji su izabrani kao socijalno najugroženiji. Od srca im svima želim da lijepo žive i dožive lijepe trenutke u svojim novim domovima”, rekla je ministrica Borovac.

Naglasila je kako prije četiri godine nije bila izgrađena ili popravljena niti jedna stambena jedinica kroz ovaj projekt, a da će ta brojka u narednih mjesec dana dostići 1.000 jedinica.

Inače, zgrada u Brčkom prva je zgrada opremljena osnovnim setom kućanskih aparata i namještaja što je financirano IPA sredstvima.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde maraka, od čega se više od 200 milijuna odnosi na projekte u BiH, a sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice i prije svih Europske unije, kao najvećeg donatora sa sudjelovanjem od oko 450 miliona maraka, te Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora.

U sklopu šest potprojekata Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini planirana je izgradnja ili obnova ukupno 3.202 stambene jedinice za izbjeglice i raseljena lica, od čega 2.260 obiteljskih kuća i 52 višestambene zgrade s 942 stana namijenjene za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.