Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OSBiH angažirane na gašenju požara u Trebinju

helikopter-pozar

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas su angažirale svoje pripadnike za pružanje pomoći u gašenju požara na području općine Trebinje sukladno propisanim procedurama, a na osnovu ukazane potrebe i žurnog zahtjeva Operativno – komunikacijskog središta -112 (OKS-112) Ministarstva sigurnosti BiH.

Zbog nemogućnosti lokalne zajednice da se vlastitim snagama i sredstvima odupru snažnoj vatrenoj stihiji, koja se širi već nekoliko dana i sve ozbiljnije prijeti lokalnom stanovništvu i materijalnim dobrima, zatražena je asistencija OSBiH.

Na ugroženom području i rejonu požarišta trenutačno je angažirano više od 40 pripadnika 3. pješačke bojne/4. pbr OSBiH, sa pripadajućom opremom za zaštitu i gašenje požara koji uspješno pružaju pomoć organima Civilne zaštite (CZ) i lokalnom stanovništvu.

U ranim popodnevnim satima, kao potpora snagama angažiranim u operaciji gašenja požara, bit će angažiran i jedan helikopter iz sastava brigade Zajedničkog stožera (ZS) i Protivzračne odbrane (PZO) OSBiH.

Zahtjev za pomoć koji je primljen iz Operativnog središta za zapovjedanje i kontrolu institucija obrane BiH odmah je i po žurnom postupku upućen u propisanu proceduru.

Nakon izvršene konsultacije i dobivanja odobrenja za angažiranje OSBiH od Predsjedništva BiH i ministrice obrane BiH Marine Pendeš, načelnik ZS OSBiH general- pukovnik Anto Jeleč naredio je angažiranje potrebnih snaga i sredstava OSBiH na ugroženom području.

Operacija gašenja požara uspješno se izvršava na terenu, a pripadnici OSBiH, koji su obučeni i opremljeni za ovakve i slične situacije rame uz rame sa lokalnim snagama CZ i stanovništvom, sigurno izvršavaju dobiveni zadatak. Očekuje se da se sinkroniziranom akcijom svih angažiranim snaga u popodnevnim satima požar stavi pod potpunu kontrolu.

OSBiH se nalaze u stalnoj pripravnosti da po zahtjevu civilnih organa vlasti i stanovništva svim raspoloživim snagama i sredstvima te u okviru raspoloživih operativnih kapaciteta i sposobnosti, budu angažirane na pružanju pomoći u reagiranju na prirodne i druge nepogode i katastrofe, odnosno u svim ovakvim i sličnim izvanrednim situacijama tamo gdje to bude prijeko potrebno, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.