BiH

Berton potvrdio za N1

OSCE, Ambasada SAD i ured EU u BiH uputili pismo VSTV-u

28/05/2019

"Veoma je važno da te optužbe budu detaljno istražene, na jedan nepristrasan način, bez ikakvog političkog pritiska ili mogućeg sukoba interesa", kazao je Berton

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton u Danu uživo na N1 govorio je posljednjoj aferi u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, odnosno o navodima da je predsjednik ove institucije Milan Tegeltija umiješan u koruptivne radnje.

Također, otkrio je da su danas iz OSCE-a, Ambasade SAD u BiH i ureda EU u BiH na adresu VSTV-a uputili pismo.

Kako je kazao u razgovoru sa Zvonkom Komšićem, kada se pojave u javnosti optužbe o krivičnim djelima upućene na račun nosilaca pravosudnih funkcija, to dodatno narušava povjerenje građana u pravosuđe.

“Veoma je važno da te optužbe budu detaljno istražene, na jedan nepristrasan način, bez ikakvog političkog pritiska ili mogućeg sukoba interesa”, kazao je Berton.

Govoreći o videu koji je objavio portal Žurnal, a čiji su akteri Tegeltija, inspektor SIPA-e Marko Pandža, te Nermin Alešević, Berton je naveo da je pogledao video i poručio da je u ovom trenutku potrebno da se istraga nastavi.

Na upit da li ga je uznemirila cijela priča, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini navodi da “svakako ne pomaže kada se pojave optužbe o kriminalnim aktivnostima”.

“VSTV je organizacija u BiH koja mora biti najtransparentnija u svom radu, pokazivati najveći stepen profesionalnosti, odgovornosti prema građanima BiH. VSTV je odgovoran za imenovanje svih sudija i tužilaca u BiH, ali isto tako je odgovoran za donošenje politika rada pravosudnog sektora. Oni moraju biti ti koji će nametati standarde, koji moraju služiti kao primjer svima”, poruka je Bertona.

Kazao je da postoje brojni problemi prisutni, a vezani za pravosuđe, uključujući i VSTV.

“Oni nose ogroman teret na svojim plećima. Mi redovono pratimo sve sjednice VSTV-a uključujući i sjednice Ureda disciplinskog tužioca. Mi imamo neometan pristup sjednicama, predmetima, dokumentaciji, uključujući i predmete o kurupciji i ratnim zločinima. Pratili smo sudske postupke i za nas postoje neki zabrinjavajući trendovi”, naveo je Berton.

Beton je otkrio na N1 da su on, specijalni predstavinik EU u BiH i Amabasada SAD danas potpisali i VSTV-u uputili pismo koje govori o razlozima koji kod njih izazivaju zabrinutost.

“Sada postoje 44 nepopunjena radna mjesta u pravosudnim institucijama u BIH. To znači da ta mjesta treba popuniti na blagovremen način i to je zadatak VSTV-a. Postoje neke nedosljednosti u načinu na koji se imenuju osobe na te funkcije. Za nas to predstavlja problem”.

Kazao je da postoje primjeri nedosljednosti.

“Mogu vam reći da smo zabrinuti zbog imenovanja, zbog broja nepopunjenih radnih mjesta, da je izgleda VSTV usko grlo kada je taj proces u pitanju. Također, kada je u pitanju evaluacija rada, također izjašnjavanje o imovinskom stanju, tu smo uočili neke manjkavosti. Potrebno je da se provedu reforme, VSTV je pristao i mi se brinemo da se tu ne ostvaruje napredak već nazadak”, stav je Bertona.

Na upit voditelja Zvonke Komšića kome možemo zahvaliti na tome, Berton je bio kategoričan:

“Rekao bih da je to odgovornost gospodina Tegeltije, ali isto tako i drugih članova VSTV-a”.

Kako je naveo Komšić u emisiji, u pismu VSTV-u se, između ostalog, navodi da bi se “dešavanja u posljednje vrijeme mogla odraziti na buduću finansijsku pomoć”. Na upit Komšića da li to znači da ukoliko ne provedu ono što se traži od njih, da bi im se mogla uskratiti finansijska pomoć, Berton je poručio:

“To je svakako mogućnost. Ako ne mogu provesti reforme koje se od njih traže, onda postoji mogućnost umanjenja ili potpune eliminacije finansijske pomoći”.

On je još jednom ponovio da u konkretnom slučaju Tegeltije treba sačekati da se završi istraga.

Govoreći o izjavama bivše predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso koja je jučer u Danu uživo na N1 pozvala visokog predstavnika da djeluje kada je u pitanju VSTV i iskoristi Bonske ovlasti, Berton kaže da smo u velikom broju primjera vidjeli da međunarodna zajednica i visoki predstavnik koriste svoje Bonske ovlasti.

“To nije na meni i OSCE-u da donose odluke o tome. Radio sam u OHR-u nekoliko godina. Vidim da nema konsenzusa među akterima iz međunarodne zajednice, zbog toga mislim da takav scenario nije veoma vjerovatan. Na institucijama je da obavljaju svoje dužnosti”.

Kazao je da je korupcija veliki problem u BiH.

“Za reforme će biti potreban trajan angažman, ali i politička volja koja prema našim zapažanjima u ovoj zemlji nije prisutna”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.