jasna poruka

OSCE: Bojkoti izbora nisu u interesu zdrave demokratije

srebrenica (10)

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, ponovljeni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima

Predstavnici Misije misije OSCE-a u BiH na svom Twitter nalogu oglasili su se u vezi sa bojkotom izbora u Srebrenici kojeg su najavili iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

“Glasanje je osnovno demokratsko pravo, koje građanke i građani mogu koristiti ili ne. Bojkoti izbora nisu u najboljem interesu zdrave demokratije”, komentarisali su iz OSCE-a na Twitteru.

Navode kako OSCE BiH nastavlja podržavati napore Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) da unaprijedi izborni sistem BiH, te pozivaju sve da poštuju njihove odluke.

Zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti tokom glasanja, 2. februara CIK BiH je donio odluku o ponovnom glasanju za načelnika i skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih i dva za glasove u odsustvu), te za gradonačelnika Doboja i gradsku skupštinu na 89 biračkih mjesta.

Neregularnosti koje je utvrdio CIK, kada je riječ o Srebrenici, u najvećoj mjeri se odnose na glasanje bez važećih dokumenata države BiH ili sa nevažećim identifikacionim dokumentima, te na krivotvorenje potpisa glasača.

U Srebrenici su se, kako je utvrdio CIK, prijavljivali ljudi rođeni u Srbiji, koji nikada nisu živjeli na području ove opštine. U takvu dokumentaciju uvid je imala i Radio Slobodna Evropa.

Predstavnici političkih stranaka okupljenih u inicijativu “Moja adresa: Srebrenica” izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što nisu poništeni kompletni rezultati, uključujući glasove putem pošte.

Tvrdeći da nije ispoštovano demokratsko pravo građana da biraju i budu birani, inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” je 15. februara potvrdila odluku o bojkotu izbora navodeći da je CIK donio, “za Bošnjake nepravednu i nepotpunu odluku o poništavanju glasova samo s redovnih biračkih mjesta”.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, ponovljeni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.