Gregoire Akcelrod

Amater na prevaru umalo zaigrao u Evropskoj ligi, razotkrili ga navijači

akcelrod (1)

Navijačima CSKA-a sve je bilo sumnjivo pa su se na forumima PSG-ovih navijača počeli raspitivati o Akcelrodu

Francuz Gregoire Akcelrod podijelio je svoju nevjerovatnu priču s medijima i objasnio kako je nizom laži zamalo uspio zaigrati u Evropskoj ligi.

Sada 38-godišnji Akcelrod u prošlosti je bio amaterski nogometaš. Bio je tako loš da mu je otac kao mladiću htio zabraniti bavljenje nogometom kako se ne bi sramotio. Ipak, marljivo je radio i s vremenom je dogurao do pete francuske lige.

Zaigrao za PSG, ali amaterski

U petoj ligi igrao je za ekipu amatera Paris Saint-Germaina te se dosjetio kako bi mogao podvaliti priču da je zapravo član prve ekipe Pariza. Uspio je ući na Park prinčeva i slikati se u dresu PSG-a. Napravio je internet stranicu na kojoj je kopirao izvještaje o utakmicama Nicolasa Anelke, a ime slavnog francuskog napadača samo bi zamijenio svojim. Nudio se Arsenalu, Chelseaju i Manchester Cityju, ali odbili su ga.

Dobio je prilike u nešto manjim engleskim klubovima: Norwichu, Swindonu i Bournemouthu. Zavrijedio je minutažu u prijateljskim utakmicama, čak je i postigao nekoliko pogodaka, ali su se Englezi brzo uvjerili da se radi o prevari.

Tražio priliku drugdje

U Engleskoj nije uspio pa je prebacio fokus na druge zemlje. Uspio je 2009. godine privući pažnju CSKA Sofije, bugarskog kluba koji je te sezone igrao u grupnoj fazi Evropa lige. Pozvali su ga na dvodnevnu probu, a on ih je impresionirao. Bio je dobar na treninzima i klub mu je ponudio trogodišnji ugovor s mjesečnom plaćom od 20.000 eura.

Ugovor je bio potpisan, slikao se u dresu, te ga je klub predstavio na svojoj stranici kao bivšeg igrača PSG-a. Navijačima CSKA-a sve je bilo sumnjivo pa su se na forumima PSG-ovih navijača počeli raspitivati o Akcelrodu. Parižani su im odgovorili da nikad nisu čuli za njega te da takav igrač nije igrao za PSG. Bugari su svoja saznanja podijelili s vodstvom kluba, koje je odustalo od Akcelroda kad su shvatili da su prevareni.

Francuz je kasnije svoju sreću tražio u Grčkoj i Kuvajtu, a zaigrao je i u prvoj kanadskoj ligi. Pomalo ironično, danas radi kao agent i savjetuje mlade nogometaše.