Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OSCE i UN Women promoviraju rodno odgovorno budžetiranje

osce-un-woman2

Kao dio napora ka poboljšanju statusa žena i djevojčica, uključujući napore putem rodno odgovornog budžetiranja, predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i agencije UN Women potpisali su danas Memorandum o razumijevanju sa načelnicima i predstavnicima Grada Prijedora i općina Lukavac, Odžak i Šamac.

Memorandumom se ozvaničava sporazum o provedbi projekta pod nazivom “Inicijativa za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja na lokalnoj razini”.

osce-un-woman1

Projekt ima za cilj da bolje oslika pitanja od značaja za ravnopravnost spolova unutar programa i budžeta na lokalnoj razini, da ojača nadzor nad politikama djelovanja, programima, planovima i budžetima lokalnih tijela vlasti, usmjerenim ka ispunjenju obaveza ostvarenja ravnopravnosti spolova, kao i da omogući razmjenu dobrih primjera iz prakse i stečenih iskustava.

Direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a Kendall Palmer je konstatirao da Misija OSCE-a prepoznaje ravnopravnost spolova kao suštinski element mira, demokracije i sigurnosti.

– Proces uvođenja rodno odgovornog budžetiranja također predviđa učešće i suradnju izvršnih i zakonodavnih tijela vlasti, kao i građana. Stoga se očekuje da će i drugi aspekti uprave poboljšati suradnju između tijela skupština opština i općinskih vijeća, izvršne vlasti i građana – kazao je.

Anne-Marie Esper Larsen iz agencije UN Women je naglasila da je rodno osjetljivo budžetiranje oruđe za modernu upravu ne samo u javnom sektoru, a u lokalnim zajednicama ono daje odlično polazište načelnicima i budžetskim komisijama za ostvarivanje rezultata, koji će biti korisni svim građanima u njihovim zajednicama – i muškarcima i ženama.

– Uključivanje rodnih aspekata u kreiranje politika i budžeta je moderan način putem kojeg se zajednice približavaju političkim ciljevima koje utvrđuje lokalna izvršna vlast – smatra Anne-Marie Esper Larsen.

osce-un-woman3

Izrazila je zadovoljstvo što su načelnici općina Lukavac, Šamac, Odžak i grada Prijedora pokazali blagovremeno političko vodstvo, tako što su svoje zaposlene uključili u obuku o rodno odgovornom budžetiranju, a ove četiri općine trebale bi imati značajne koristi od te obuke.

Rodno odgovorno budžetiranje predstavlja metodologiju planiranja, programskog djelovanja i budžetiranja tijela vlasti koje doprinosi većoj ravnopravnosti spolova i ostvarenju ljudskih prava žena.

Ovaj projekt će se provoditi od 16. juna do 31. decembra 2015. godine, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.