praktična vježba

OSCE organizovao interaktivnu vježbu o borbi protiv nasilnog ekstremizma

osce

– Drago mi je da je BiH predana borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije u svim oblicima i već od najranijih manifestacija – istakla je Susan Penksa, direktorica Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH

Interaktivna praktična vježba koju je, uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, organizovala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini završena je danas. Vježba je okupila širok spektar učesnika iz raznih sektora, predstavnike vlasti i civilnog društva u BiH, kako bi zajedno razmatrali i analizirali pitanje nasilnog ekstremizma.

– Prevencija i borba protiv nasilnog ekstremizma je dug i izazovan proces koji zahtijeva širok društveni pristup i uključenost svih nivoa vlasti. Ovo je projekat u kome nema mjesta za politiku, nego je u njegovoj srži briga za građanke i građane BiH i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo – istakla je Mina Noor, zamjenica ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH.

– Strateškim i planskim dokumentima BiH izražava se kontinuitet posvećenosti institucija u BiH na prevenciji i borbi protiv terorizma te nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode u terorizam, uz slijeđenje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine kao članice UN-a, Vijeća Europe, OSCE-a, Antiterorističke koalicije te potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Nova Strategija će prepoznati različite oblike nasilnog ekstremizma uključujući ideološki, religijski, etno-nacionalistički, krajnje desničarski ili krajnje ljevičarski ekstremizam – rekla je Ivana Veselčić, pomoćnica ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

– Drago mi je da je BiH predana borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije u svim oblicima i već od najranijih manifestacija – istakla je Susan Penksa, direktorica Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH.

Član Interresorne radne grupe Vlade Federacije BiH za izradu i provođenje Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma u FBiH Goran Čerkez istakao je kako nasilni ekstremizam i terorizam nemaju ni vjeru ni naciju, niti zavise od boje kože.

– Međutim, nasilni radikalizam u velikoj mjeri zavisi od socio-ekonomske situacije, od okruženja, te drugih uticaja i promjena koje se događaju u samom društvu. Zbog toga je jako bitno da u ovom trenutku, osjetljivom i za BiH i za cijeli svijet, razumijemo put radikalizacije, kako bismo blagovremeno znali prepoznati i procese i ljude koji se radikalizuju u nasilje, te ih spriječiti. Iz navedenih razloga, u prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma i terorizma moraju biti uključeni svi sektori i cjelokupno društvo, a ne samo sektor sigurnosti – zaključio je Čerkez.

Praktična vježba organizovana je kao dio napora koje Misija OSCE-a u BiH ulaže kako bi omogućila i podržala proces rane identifikacije i prevencije nasilnog ekstremizma u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz OSCE-a.