Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prehrambeno-higijenskI paketI

OSCE u BiH i World Vision BiH: Podrška za 481 porodicu

world25

Tokom krize i ograničenja kojih se građani pridržavaju kako bi prevenirali širenje koronavirusa, mnoge ranjive porodice bore se da osiguraju osnovne namirnice

World Vision BiH, uz finansijsku i organizacijsku podršku Misije OSCE-a u BiH, osigurao je u junu za 481 porodicu prehrambeno-higijenske pakete.

Pakete su primile porodice u potrebi, koje su identificirale lokalne organizacije civilnog društva u Bratuncu, Brezi, Bugojnu, Čapljini, Gradačcu, Ilijašu, Jablanici, Jajcu, Konjicu, Livnu, Modriči, Novom Sarajevu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Stocu, Sarajevu, Trebinju, Tuzli, Zenici i Zavidovićima.

U okviru ove aktivnosti pomoć je pružena porodicama u potrebi sa naglaskom na porodice čiji su članovi djeca sa poteškoćama u razvoju, samohranim roditeljima i onima koju su pretrpjeli nasilje, porodicama u kojima roditelji nisu zaposleni, uključujući i 171 romsku porodicu.

– Svaka korisnica kojoj je uručen paket spada u kategoriju socijalno ugroženih. Većinski su to bile nezaposlene, samohrane majke. Jedna od korisnica kojoj smo dodijelile pakete se najviše obradovala higijenskim preparatima, tečnom sapunu za ruke i prašku za veš, rekavši da je za nju i njenu djecu to luksuz – kazala je koordinatorica aktivnosti u zeničkoj regiji Edina Sejmenović.

Programska službenica Misije OSCE-a u BiH​ Amela Tandara je podsjetila da u Bosni i Hercegovini veliki dio stanovništva živi u siromaštvu i suočava se s društvenom isključenošću, te da pitanje egzistencije postaje još značajnije u situaciji kao što je ova.

– Misija OSCE-a u BiH, u sklopu šire inicijative na pružanju podrške državi u njenom odgovoru na pandemiju, uključila se u akciju pružanja podrške najugroženijim kategorijama našeg društva. Nadamo se da je ova donacija olakšala svakodnevnicu porodicama u potrebi – navela je Tandara.

Tokom krize i ograničenja kojih se građani pridržavaju kako bi prevenirali širenje koronavirusa, mnoge ranjive porodice bore se da osiguraju osnovne namirnice.