Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EBRD

Potpisan ugovor o zajmu za Projekt gradskih saobraćajnica Sarajevo

tunel kobilja glava

Cilj projekta je i smanjenje sadašnjih gužvi i poboljšanje mobilnosti saobraćaja u regiji

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekt gradskih saobraćajnica Sarajevo.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa Covid -19.

Svrha projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u sarajevskom kantonu, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (dvocijevni tunel Kobilja glava) i Devete transverzale kako bi se grad Sarajevo povezao s drugim dijelovima kantona i regionalnom cestovnom mrežom. Cilj projekta je i smanjenje sadašnjih gužvi i poboljšanje mobilnosti saobraćaja u regiji.

Iznos zajma je 30 miliona eura, rok otplate zajma 15 godina uključujući 3 godine grace perioda na otplatu glavnice. Završetak projekta očekuje se krajem 2022. godine.

Ministar Bevanda zahvalio je direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvaliteti života građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.