Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Transparentnost bh. institucija

OSCE: Zakon o slobodi pristupa informacijama će biti efikasan samo uz pažljivo provođenje

osce
Foto: Misija OSCE-a u BiH
Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH su u drugom čitanju podržali Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, ali su odbacili amandmane kojima bi se na drugačiji način regulirala žalbena procedura

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ističe da prepoznaje potencijal Zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija u BiH koje je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sredinom ove sedmice.

-Zakon treba da unaprijedi transparentnost institucija BiH i da omogući dostupnije i transparentnije informacije – kazali su iz OSCE-a za Fenu.

Misija je podsjetila da te zakone redovno koriste mediji i organizacije civilnog društva kao jedina dostupna sredstva za prikupljanje informacija o radu tijela vlasti u svrhu istraživačkog novinarstva, borbe protiv korupcije i u svrhu drugih oblika građanskog aktivizma.

-Međutim, njegov stvarni uticaj će se mjeriti praktičnom provedbom i dosljednim poštovanjem njegovih ključnih principa. Zakon će biti efikasno implementiran samo uz pažljivo provođenje i istinsku posvećenost otvorenosti svih uključenih aktera – poručili su iz OSCE-a.

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH su u drugom čitanju podržali Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, ali su odbacili amandmane kojima bi se na drugačiji način regulirala žalbena procedura.

Naime, poslanici iz opozicionih stranaka naglasili su da Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara, što propisuje zakon, ne može biti drugostepeni organ u rješavanju po žalbama na rješenja institucija BiH. Međunarodna zajednica navela je ranije da je stoga potrebno usvojiti amandmane na predloženi zakon kako bi bio u skladu s pravnom stečevinom EU i relevantnim međunarodnim standardima.

Zakon je utvrdilo Vijeće ministara s oznakom EI (evropske integracije) kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima Evropske unije u toj oblasti, ali poslanici su tokom ranijih rasprava upozorili da uspostavljanje Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH ne ispunjava kriterije nezavisnosti drugostepenog tijela i ne bi garantiralo efikasnost i brzo postupanje po žalbama.

Poslanici iz vladajuće koalicije branili su zakon i tokom ranijih rasprava o njemu, navodeći da je cilj donošenja zakona sistemsko uređenje materije na nivou BiH kako bi se osigurala pravilna primjena zakona i poštivanje međunarodnih standarda, kao i promocija i zaštita prava na pristup informacijama.