banja luka

Osiguranici koji su preležali koronu od novembra imaju pravo na banjsko liječenje

virus-korona-ukc-banjaluka

Pomenuto pravo ostvaruje se na prijedlog ljekara pulmologa, pneumotfiziologa ili infektologa

Osiguranici koji su preležali infekciju virusa korona, poslije bolničkog liječenja, od novembra imaju pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju u trajanju od 28 dana, a u slučaju potrebe i na obnovu banjskog liječenja.

Pomenuto pravo ostvaruje se na prijedlog ljekara pulmologa, pneumotfiziologa ili infektologa, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO RS/.

Ova novina omogućena je izmjenom Pravilnika o pravu na produženu medicinsku rehabilitaciju, gdje je, između ostalih, uvrštena i ova dijagnoza, prvenstveno prateći aktuelnu epidemiološku situaciju, a s ciljem da osiguranici nakon infekcije virusom korona imaju što kvalitetniju zdravstvenu njegu.

Fond je pored ove novine, izmjenom pomenutog pravilnika, proširio prava, odnosno povećao broj oboljenja za koje je sada moguće ostvariti pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju i to iz oblasti pulmološke i kardiovaskularne rehabilitacije, te lokomotornog sistema.

Novina je i da će od novembra svi osiguranici nakon akutnog infarkta miokarda na prijedlog kardiologa, vaskularnog ili kardiohirurga, moći da ostvare pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju, dok su ranije ovo pravo imali samo osiguranici koji su ugradili stent ili imali neki drugi operativni zahvat na srcu.

Iz Fonda ističu da su izmjenom ovog pravilnika potvrdili nastojanje da najosjetljivijim kategorijama osiguranika, maksimalno pojednostave procedure prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, ali i da u kontinuitetu proširuje prava iz ove oblasti.

Tako je omogućeno da djeca do 15 godina, koja imaju indikacije za medicinsku rehabilitaciju, u izuzetnim situacijama mogu da ostvare pravo na rehabilitaciju više puta u toku godine i za to je potrebna samo uputnica porodičnog doktora, bez komisijskog odlučivanja.

Fond je pojednostavio procedure i kada je u pitanju odobravanje produžetka medicinske rehabilitacije.

Ranije su osiguranici sami morali da podnesu zahtjev stručnoj komisiji da im se odobri veći broj dana, dok će od novembra zdravstvena ustanova u kojoj se liječi osiguranik podnositi zahtjev za produžetak ovog vida liječenja.

“I ove izmjene potvrđuju naše opredjeljenje da u kontinuitetu i u skladu sa finansijskim mogućnostima proširujemo prava iz zdravstvenog osiguranja, ali i pojednostavljujemo procedure”, tvrde u Fondu.

Iz FZO podsjećaju da su proteklih godina znatno unaprijedili ovaj segment zdravstvene zaštite, posebno kada je riječ o osiguranicima sa invaliditetom ili djeci do 15 godina.

Osim toga, tvrde u FZO, za mnoga oboljenja povećan je broj dana produžene medicinske rehabilitacije, a sve radi kontinuiranog poboljšanja kvaliteta liječenja osiguranika.