Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka vlade

Osigurano više od pet miliona KM za preventivno uređenje vodotoka u Kantonu Sarajevo

Poplave u Sarajevu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Arhiv

Svrha programa je preventivno djelovanje na smanjenju poplavnih područja i šteta koje izazivaju poplave, izvođenjem radova na izgradnji zaštitnih vodnih objekata, čišćenju, produbljivanju i trajnoj regulaciji riječnih korita u Kantonu Sarajevo

S ciljem zaštite ljudi, imovine i infrastukture, Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je usvojila Program uređenja riječnih korita i zaštite od poplava na području Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Svrha programa je preventivno djelovanje na smanjenju poplavnih područja i šteta koje izazivaju poplave, izvođenjem radova na izgradnji zaštitnih vodnih objekata, čišćenju, produbljivanju i trajnoj regulaciji riječnih korita u Kantonu Sarajevo.

– Konačni cilj je trajna zaštita stanovništva i njihove imovine, privrednih subjekata, infrastrukture, poljoprivrednog zemljišta od štetnog djelovanja voda izazvanim poplavama i bujicama u rizičnim područjima, koja su definirana Kantonalnim planom odbrane od poplava – istakao je ministar privrede KS Zlatko Mijatović, nakon usvajanja ovog programa.

Dodao je da su za njegovu realizaciju obezbijeđena sredstva iz ovogodišnjeg kantonalnog budžeta i iz namjenskih sredstva KUCZ KS, u ukupnom iznosu od 5.378.975 KM.

Nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, dok će Kantonalna uprava civilne zaštite uzeti učešće u sufinansiranju čišćenja vodotoka, kao preventivnu aktivnost u cilju zaštite imovine i ljudi od poplava, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.