BiH

Osigurati uvjete da osobe sa invaliditetom ostvare samostalni život

04/05/2018

U okviru obilježavanja Evropskog dana samostalnog života, u Tuzli je danas organizirana kampanja “Samostalni život je moje pravo“, koju su proveli aktivisti Informativnog centra za osobe s invaliditetom “Lotos“ Tuzla.

Cilj ove kampanje, ističu organizatori, jeste promovisanje ideje samostalnog života kako bi što više građana bilo upoznato s ovim pojmom kao sponom između sistema: arhitektonske nepristupačnosti, nedovoljne obrazovanosti osoba s invaliditetom, nemogućnosti zaposlenja i ostvarivanja radnog odnosa, koji direktno utiču na kršenje ljudskih prava i dostojanstva čovjeka u ostvarivanju samostalnosti, kao i života izvan porodičnog okruženja.

Članica IC-a “Lotos” Adisa Kišić izjavila je da samostalan život ne znači samostalno obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti, nego podrazumijeva da osoba s invaliditetom samostalno može odlučivati o svom životu, da ima pravo na izbor.

Navodi da je potrebno obezbijediti osnovne preduslove kako bi osoba sa invaliditetom ostvarila samostalan život, poput pristupa informacijama u svim formatima, tehnička i druga pomagala, adekvatan i prilagođen stan i okruženje bez arhitektonskih barijera, servis personalne asistencije, prstupačan prijevoz.

Naglasila je da je za osobe sa invaliditetom jako važan servis personalne asistencije, kroz čiju podršku će ta osoba moći ostvarivati svoja prava u svim sferama života, unaprijediti kvalitet života i sačuvati dostojanstvo.

Članica IC-a “Lotos” i studentica Pravnog fakulteta UNTZ Fatma Bulić mišljenja je da se u BiH pravo na samostalan život ne poštuje. Osobama s invaliditetom, navela je, stvari su nepristupačne, nemaju pravo na školovanje i posao, niti na normalan život.

Aktivistica IC-a Lotos i administrativna službenica u Vijeću mladih FBiH Senaida Sarajlić poručila je da osobe sa invaliditetom današnjim okupljanjem ne žele sažaljenje, već priliku da budu ravnopravni članovi društva, što uključuje i samostalan život, koje je pravo a ne milosrdni dar.

Dodala je da su, iako je zaposlena, prilike za zapošljavanje osoba s invaliditetom rijetke.

Evropski dan samostalnog života obilježava se 5. maja i predstavlja godišnji događaj koji služi podizanju svijesti o pravu na samostalan život i značaju samostalnog života za osobe sa invaliditetom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.