Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osim Aluminija milionske dugove za struju imaju bolnice i domovi zdravlja

bolnica
Foto: Ilustracija

Oko 900 radnika Aluminija moglo bi ostati bez radnih mjesta, zbog milionskih dugovanja za električnu energiju, ali i katastrofalnog stranačkog upravljanja ovim nekadašnjim industrijskim gigantom. No, veliki problem u javnom sektoru u BiH u narednom periodu mogli bi predstavljati i dugovi za struju bolnica i domova zdravlja, koji se mjere u milionskim iznosima.

Višegodišnjim propustima, kupovinom vremena i uzaludnim obećanjima radnici Aluminija su praktično dovedeni pred svršen čin. Aluminij je jučer uspio dogovoriti opskrbu fabrike električnom energijom za period od sljedećih sedam dana, kupivši tako vrijeme za preživljavanje.

No, dugovanja su i dalje ogromna, a ovim problemom bavili su se i revizori u Federaciji BiH koji su naveli da su postojala četiri načina da Elektroprivreda HZHB osigura naplatu dugovanja. Postavlja se i pitanje zašto to ovo državno preduzeće nije blagovremeno činilo. Podsjećamo, Federacija BiH je vlasnik 90 posto kapitala ove kompanije.

„Elektroprivreda HZHB i dalje ima velika nenaplaćena potraživanja za koja su u značajnoj  mjeri vršene ispravke na teret rezultata poslovanja, što je neopravdano, a pogotovo obzirom na djelatnost Društva i raspoložive instrumente osiguranja naplate potraživanja: avansne uplate, bankovne garancije, isključenja, blagovremeno utuženje“, naveli su revizori u izvještaju koji je obuhvatio rad Elektroprivreda HZHB za 2017. godinu.

O koliko značajnom i ozbiljnom iznosu nagomilanih dugovanja Aluminija se radi dovoljno govori usporedba sa ostalim većim dužnicima za struju, među kojima su brojne bolnice i domovi zdravlja (stanje na dan 31.12.2017.):

  1. Aluminij d.d. Mostar 185,2 miliona KM
  2. Klinička bolnica Mostar 13,7 miliona KM
  3. Vitezit Vitez 5,1 miliona KM
  4. Kantonalna bolnica Livno 1,7 miliona KM
  5. Medijapan Busovača 1,4 miliona KM
  6. Opća bolnica Jajce 943.248 KM
  7. Javno poduzeće Komunalno Neum 576.949 KM
  8. P.P. Blaž pilana Vitez 455.659 KM
  9. Kantonalna bolnica Orašje 133.335 KM
  10. Dom zdravlja Tomislavgrad 177.311 KM

Revizori su u svom izvještaju dali i sljedeću preporuku:

„Intezivirati  aktivnosti  naplate  potraživanja  za  isporučenu  električnu energiju,  odnosno koristiti sve mehanizme da se smanji ispravka vrijednosti i otpis potraživanja u narednom periodu.“

Za sada je neizvjesno na koji način će bolnice i domovi zdravlja platiti nagomilana dugovanja te da li im prijeti potpuni kolaps kao i Aluminiju.