BiH

Zet Bože Ljubića, optužen za ratni zločin, pobjegao iz BiH

16/10/2018

Zdenko Grbavac, optužen za ratni zločin na području Konjica, prekršio je mjere zabrane, saopćeno je jutros u Sudu BiH gdje se trebalo održati ročište za određivanje jemstva.

Međutim, kako se nije pojavio ni branilac, ročište je prolongirano.

Kako piše Oslobođenje, Grbavac je bio u pritvoru ali je u međuvremenu od Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-ovog saborskog zastupnika, kojem je optuženi zet, stigla intervencija da se on pusti na slobodu, a kao jamstvo je ponuđen njegov stan u Ljubuškom, koji je procijenjen na 106 hiljada KM.

No, kako saznajemo, stan vrijedi tek nešto više od 50 hiljada KM.

Grbavac je navodno još prije prvog ročista u predmetu Esad Ramić i drugi pobjegao u Zagreb gdje mu je žena zaposlena u uredu gradonačelnika.

Njegov advokat Šilić kaže da ovo nije tačno, te da je njegov branjenik bio tri mjeseca u pritvoru i da je pušten na slobodu u zamjenu za jamstvo i mjere zabrane.

– Jamstvo je i dalje aktuelno, a gdje se nalazi i razlozi njegovog odlaska ja zaista ne znam. Što se tiče jutrošnjeg ročišta, treba biti korektan i reći da ja nisam uredno obaviješten, odnosno nisam nikako obaviješten. Nisam dobio poziv. Čuo sam se sa sudom i mi ćemo sutra biti na ročištu, kaže advokat Šilić za Oslobođenje.

Uz Grbavca je optužen i Željko Šimunović da su kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od polovine maja 1992. do početka maja 1993. pomagali i počinili progon srpskog stanovništva na području općine Konjic i to ubistvima, mučenjem, nanošenjem velikih patnji fizičke i psihičke prirode.

Kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, Grbavac i Šimunović su naoružani automatskim oružjem iz kolone izdvojili trojicu zarobljenih civila srpske nacionalnosti u mjestu Bradina.

– Zarobljene civile su odveli u pravcu pravoslavne crkve u Bradini te je Grbavac u dvorištu jedne kuće, pucajući iz vatrenog oružja, lično ubio trojicu muškaraca srpske nacionalnosti – saopćeno je iz Tužilaštva BiH 5. aprila.

Šimunoviću Tužilaštvo BiH na teret stavlja i da je sudjelovao u mučenju i premlaćivanju jednog zatočenika srpske nacionalnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.