Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavak odlične saradnje BiH i Italije u oblasti kulture

adil_osmanovic_corrias1

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Bosni i Hercegovini Ruggerom Corriasom o mogućnostima za unapređenje saradnje dvije zemlje prije svega u oblasti kulture.

Corrias je podsjetio ministra Osmanovića da nedavno otvoreni Centar za restauraciju pri Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine postiže dobre rezultate, te najavio da njegova zemlja planira naredne aktivnosti u toj oblasti. Uz obradu i restauraciju metala, italijanska vlada i institucije kulture pomoći će otvaranje programa za restauraciju kamena i mozaika, za šta postoji potreba u Zemaljskom muzeju.

Italijanski ambasador najavio je i da će četvoro studenata iz Bosne i Hercegovine od oktobra boraviti u Italiji gdje će se u vodećim italijanskim ustanovama obrazovati za poslove restauracije.

Ministar Adil Osmanović rekao je da će Ministarstvo civilnih poslova u okviru svojih nadležnosti i finansijskih mogućnosti pomoći aktivnosti koje su planirane.

adil_osmanovic_corrias

Takođe, rekao je da Ministarstvo intenzivno radi na iznalaženju trajnog rješenja za status Zemaljskog muzeja, ali i ostalih institucija kulture od značaja za BiH.

Ministar Osmanović i ambasador Corrias razgovarali su i o mogućnostima za
prisustvo Italije na narednom bijenalu D-O ARK Underground u Konjicu, kao i o planovima za izradnju muzeja Renca Piana u Sarajevu. Izražena je obostrana spremnost za saradnju i učešće u ovim projektima.