Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osmanović: Nastojimo riješiti pitanje sedam institucija kulture

BiH

adil osmanovic

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izrazio je danas očekivanje da će do kraja godine biti ispoštovan zaključak Vijeća ministara BiH iz jula 2015. godine da se u saradnji s kantonalnim i entitetskim ministarstvima trajno riješi pitanje nadležnosti sedam institucija kulture od značaja za BiH.

– Već smo dosta odmakli u toj proceduri. U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom kulture i sporta FBiH, takođe i s Ministarstvom kulture i obrazovanja RS-a i kantonalnim ministarstvima. Mislim da ćemo do kraja ove godine u dobroj mjeri ispoštovati zaključak Vijeća ministara BiH – izjavio je ministar Osmanović novinarima u Sarajevu.

Vijeće ministara BiH je na sjednici u julu prošle godine upoznato s Informacijom o ustanovama kulture od značaja za BiH u kojoj su izneseni problemi u funkcioniranju jednog broja ustanova kulture od značaja za BiH.

Tada je zaključeno da se u rješavanje problema u radu ovih ustanova uključe Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo civilnih poslova.

Vijeće je zadužilo Ministarstvo civilnih poslova BiH da se, u suradnji s nadležnim ministarstvima Vijeća ministara BiH, entitetskim te kantonalnim ministarstvima iz oblasti kulture, kao i drugim zainteresiranim javno-pravnim subjektima u BiH, uključi u rješavanje aktualnih i statusnih pitanja (administrativnih, upravljačkih i financijskih) radi normalnog funkcioniranja ovih ustanova.