Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Kluba poslanika sda

Osmanović: SDA se u potpunosti drži sporazuma s SNSD-om (VIDEO)

FNA_117580

Upitan u vezi s imenovanjem zamjenika ministra sigurnosti, kazao je da su tu “sigurnosne agencije došle do određenih podataka da neke stvari nisu u redu kada je u pitanju taj prijedlog, to kadrovsko rješenje”

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović je, govoreći o kompletiranju novog saziva Vijeća ministara BiH, izjavio novinarima da se SDA u potpunosti drži sporazuma koji je potpisala sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

– Složili smo se da, kada je u pitanju ministar za ljudska prava, dođe osoba iz reda ostalih, nestranačka i osoba o kojoj bi se trebali svi koalicioni partneri složiti. Očekivali smo da će nam SNSD, odnosno Zoran Tegeltija, prije nego što izađe sa prijedlogom imena za ministra za ljudska prava i izbjeglice, dostaviti to ime da damo naš stav o tome i ne bi bilo ovih problema – naveo je Osmanović.

Prema tome, dodao je on, “oni su istrčali prije nego što smo se mi mogli izjasniti o samom njihovom prijedlogu”.

Upitan u vezi s imenovanjem zamjenika ministra sigurnosti, kazao je da su tu “sigurnosne agencije došle do određenih podataka da neke stvari nisu u redu kada je u pitanju taj prijedlog, to kadrovsko rješenje”.

Dodao je da nema informaciju da li je predložen novi kandidat za tu poziciju.

Osmanović je na pitanje je li aktiviran MAP odgovorio da treba vidjeti šta kažu iz sjedišta NATO-a.

– Mi smatramo da u ovom momentu u kojem se nalazi BiH, postigli smo više nego što smo očekivali. Nastavili smo naš put kada je u pitanju MAP – kazao je Osmanović.

Na novinarsko pitanje u vezi s prijedlogom izmjena zakona kojim bi se regulirao smanjenje otpremnina, a koji je danas bio na dnevnom redu Predstavničkog doma, kazao je da je stav Kluba poslanika SDA da se te otpremnine itekako trebaju smanjiti. Međutim, dodao je on, idemo u pravcu da dobijemo izmjenu zakona koja će biti prohodna i u Predstavničkom domu i u Domu naroda.

– Stoga cijenimo da treba ući u redovnu proceduru i na sistemski način pristupiti izmjeni i dopuni zakona o plaćama. Imamo potpuno neuravnoteženo to pitanje riješeno – naveo je Osmanović.